Klantspildi varjus viiakse ellu parempopulistide unistusi

Copy
Keio Soomelt, Festhearti peakorraldaja.
Keio Soomelt, Festhearti peakorraldaja. Foto: Teet Suur

Järgneva mõtiskluse tõukeks sai Teet Suure viimane näitus Rakveres. Ma ei hakka kordama looga seotud fakte, kuna asjaosalistele ja huvilistele on need teada ning Virumaa Teatajas on sel teemal ilmunud kaks väga head kirjutist. Küll aga väidan, et tegemist on vaid jäämäe tipuga: viitega väga ohtlikele tendentsidele praeguses juhtimiskultuuris.

Ilmselt kaob see «skandaalike» peagi uute emotsioonide alla. Haavad paranevad, eelnimetatud artiklid loetakse kulmukortsutuse saatel kabinetivaikuses läbi, võibolla isegi pahandatakse omakeskis ajakirjanike peale ja kõik. Edasi siidsallide lehvides ja sirgete lipsudega uutele avamistele, pildistamistele ja käesurumistele – valimised ei ole enam kaugel ja kõigile on oluline, et nüüd enam midagi küsimusi tekitavat pinnale ei ujuks. Sest küsimustele peaks justkui vastama ja võib juhtuda, et kõigile meeldivaid vastuseid ei ole. Paraku hävitab selline käitumine pikas perspektiivis kohaliku demokraatia.

Me ei saa ilmselt mitte kunagi teada, mis oli näituse mahavõtmise tegelik põhjus. Kas tõesti mõne puuduliku põhiharidusega eluülikooli vilistlasest sotsiaalmeediakangelase kommentaar, mõne tippjuhist halli kardinali isiklik vimm, või mis kõige halvem – ennatlik enesetsensuur? Küll aga paneb see küsima, kes juhib asutusi ja linna laiemalt. Kõik kolm eespool nimetatud võimalust on enam kui hirmutavad.

Tagasi üles