Kultuuriseltside uksed avanevad päevaks ja rahvamajade uksed nädalaks

Copy
Rahvamajade nädalal võib sisse astuda Väike-Maarja seltsimajja ja uurida, mis parasjagu teoksil on.
Rahvamajade nädalal võib sisse astuda Väike-Maarja seltsimajja ja uurida, mis parasjagu teoksil on. Foto: Väike-Maarja seltsimaja

Eesti Kultuuriseltside Ühendus kutsub avatud kultuuriseltside päevale laupäeval, 19. oktoobril. Üleeestilise avatud kultuuriseltside päevaga soovitakse kultuuririkkuse aasta raames laiemalt tutvustada Eestis tegutsevaid kultuuriseltse, nende tegevust ja rolli ühiskonnas. Samal ajal toimub 14.–20. oktoobrini Eestimaa rahvamajade nädal, mille raames avavad uksed 116 rahvamaja.

Kultuuriseltside päeval avavad üle Eesti oma uksed ja ootavad külalisi mitukümmend seltsi, kelle asukoha, tegevuste ja lahtiolekuaegade kohta leiavad huvilised infot kaardirakendusest «Avatud kultuuriseltside päev 2024». Lääne-Virumaalt leiab kaardilt Muuga Maanaiste Seltsi Eha kohviku ning kultuuriprogrammis on kell 15 seltsi kapelli esinemine.

Kultuuriseltside päeva raames toimuval avatud käsitöökodade päeval on Lääne-Virumaad esindamas Jäneda niplispitsi klubi käsitöökoda, kus kella 10–17 süvenetakse niplispitsi maailma.

Avatud kultuuriseltside päeva keskse sündmusena toimub 19. oktoobril Tartus kammivabrikus kultuuriseltside mess koos kell 12 algava seminariga «Pillid kotti!?». Seminaril arutavad rahvakultuuri arenguvõimalusi lähitulevikus ja praeguste kärpeplaanide taustal riigi ja omavalitsuste, ettevõtluse ja kultuuriseltside esindajad.

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse juhatuse liikme Ants Johansoni sõnul annab avatud kultuuriseltside päev hea võimaluse tutvuda kultuuriseltside tegevuse ja eripäradega. «Kultuuriseltsidel on olnud tähtis roll Eesti riigi sünniloos ja arengus ning omariikluse taastamises, samuti toetub just neile ka tänase ühiskonna vaimsus ja tegusus. Enamasti ei taipa me seda väärtustada, isegi alahindame seda. Seltsid on maa soolana ja kohaliku kogukonnaelu keskustena eriti maapiirkondades inimestele suhtluse ning eneseteostuse võimaluseks. Meie sündmuse abil leiavad loodetavasti paljud kaaskodanikud mõne toreda seltsi, mis aitab elu sisukamaks muuta,» rääkis Ants Johanson.

Eestimaa rahvamajade nädala raames avavad uksed 116 rahvamaja üle Eesti. Nimekirjast leiab Lääne-Virumaalt Viru-Nigula valla kultuurikeskuse ja Väike-Maarja seltsimaja. Kultuurikalendri andmetel on Viru-Nigula valla kultuurikeskusel plaanis 18. oktoobril sügisene tantsuõhtu Viru-Nigula rahvamajas.

Väike-Maarja seltsimajas keerutas teisipäeval tantsu Tarapita ning reedel etendub Haapsalu Noorte Teatri lavastus «Ingerimaale», Rakke kultuurikeskuses on avatud näitus «Kodukandi suurkujud ja Rakke vanadel fotodel».

Ida-Virumaal osaleb rahvamajade nädalal 17 rahvamaja. Kavas on näitusi, matku, kohtumisi ja lõbusate lugude jutustamisi.

Tagasi üles