Saada vihje

Pääsukesemärgi sügisene taotlusvoor on veel avatud

Copy
Kihnu Kala Tallinna kilud on kandnud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja välja antavat pääsukesemärki järjepidevalt 20 aastat.
Kihnu Kala Tallinna kilud on kandnud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja välja antavat pääsukesemärki järjepidevalt 20 aastat. Foto: Kihnu Kala

Pääsukesemärk ehk märk «Tunnustatud Eesti toit» on Eesti vanim ja tuntuim toidumärgis, mis antakse tootele, mille põhitooraine on täielikult kodumaist päritolu. Sügisene taotlusvoor on toidutootjatele avatud kuni 25. oktoobrini.

Pääsukesemärk antakse tootele, mis toodetakse Eestis, mille põhitooraine on 100 protsenti eestimaise päritoluga ning mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise. «Eesti toit on muutunud tarbija jaoks aina olulisemaks, mistõttu aitab pääsukesemärk tootel teha ostuotsuseid kiiremini, toetades sellega ka Eesti oma toidutootjaid,» ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot. Kodumaine peab olema tingimata toote põhitooraine. «Seega kui toode on näiteks kohupiim rosinatega, siis rosinad võivad tulla mujalt, kuid kohupiim peab olema eestimaine,» märkis põllumajandus-kaubanduskoja toiduvaldkonna projektijuht Janne Viisma.

Viisma sõnul tõstab toidumärgis tootja usaldusväärsust, eristab teda konkurentidest, täiendab märkimisväärselt müügi- ja turundusvõimalusi ning rõhutab kodumaist päritolu. Tarbija saab seevastu kvaliteedigarantii, võimaluse teha teadlikke ostuotsuseid ja toetada kohalikku toodangut. «Nüüdseks on pääsukesemärk kvaliteedimärgina ka kaubanduskettide huviorbiidis, kellel on ka valmisolek märgiga tooteid poodides enam esile tuua,» lisas Noot.

Pääsukesemärgile kandideerivate toodete kvaliteeti hinnatakse novembris. Seda teevad toiduvaldkonna tunnustatud eksperdid. Märgise saamiseks peab tootja esitama ka päritolutõendi ning laborianalüüsi koopiad. «Arvestades turueelist, mille pääsukesemärk annab, on taotluse saatmine kindlasti tootja jaoks seda väärt,» ütles Viisma.

Märksõnad

Tagasi üles