"Teatrinukkude võlumaailm" jõuab Rakverre

Copy
Nukuteatrimuuseumi rändnäitust "Teatrinukkude võlumaailm" saab peagi näha Rakveres.
Nukuteatrimuuseumi rändnäitust "Teatrinukkude võlumaailm" saab peagi näha Rakveres. Foto: Urmas Luik

Alates reedest, 1. novembrist on Rakvere kultuurikeskuses avatud nukuteatrimuuseumi rändnäitus "Teatrinukkude võlumaailm", mis tutvustab eri liiki teatrinukke ja kutsub nendega ka mängima.

Eesti Noorsooteatri juurde kuuluv nukuteatrimuuseum, mis asub Tallinna vanalinnas, on koduks üle kaheksasajale kunagi laval üles astunud teatrinukule. Sarnaselt nukuteatrimuuseumi püsiekspositsiooniga pakub rändnäitus teadmisi ajaloost, võimalust ise teatrinukkudega mängimises kätt proovida ning tutvuda lavastust ettevalmistava protsessiga. 

Nukuteatrimuuseumi juhataja ja näituse projektijuhi Iti Niinemetsa sõnul on 2023. aasta märtsis avatud ja sestpeale Eesti eri paigus peatunud näitus vastu võetud väga hästi. "Esimene küsimus on alati see, et kas tõesti võib näitusel olevaid teatrinukke katsuda. Seega kõige rohkem rõõmu on loomulikult sellest, et näitusel saab ise teatrinukkudega mängida," rääkis Niinemets, kelle sõnul on näitusekülastajatele sageli üllatav, kui palju võib kaaluda üks teatrinukk. 

Rändnäitus tutvustab levinumaid nukuliike – varjunukke, lauanukke, käpiknukke, varrasnukke ja marionette –, mida esindavad näited nukuteatri (tänase Eesti Noorsooteatri) kunagistest lavastustest. Enamjaolt on tegemist väärtuslike originaalnukkude koopiatega, mille on valmistanud rändnäituse jaoks noorsooteatri nukumeistrid. Näitusele on valitud nukke seitsmest kümnendist ning nukuvalik peegeldab teatri endisi ning praegusi kunstilisi juhte ja peakunstnikke.

"Teatrinukkude võlumaailm" jääb Rakveres avatuks 1. detsembrini.

Tagasi üles