"Rakett Juuniori" pardale pürib kaheksa Lääne-Viru kooli

Copy
"Rakett Juuniuor" on noorte teadussaate "Rakett 69" kasvulava.
"Rakett Juuniuor" on noorte teadussaate "Rakett 69" kasvulava. Foto: Vesilind

Noorte teadussaatesse "Rakett Juunior" kandideeris 147 kooli üle Eesti, maakondlikesse voorudesse valiti neist 103. Lääne-Virumaalt pääses valikusse kaheksa kooli.

Eelmisel nädalal lõppes registreerumine põhikooliõpilaste teadusvõistlusele "Rakett Juunior", kus selgitatakse välja Eesti kõige nutikam kool. Kokku soovisid saatesse pääseda võistkonnad 147 koolist üle kogu Eestimaa, kellest edasi maakondlikesse voorudesse valiti välja 103 silmapaistvamat.

Lääne-Virumaa koolidest võistlevad maakondlikus voorus Aseri kool, Kadrina keskkool, Kunda ühisgümnaasium, Rakvere põhikool, Rakvere reaalkool, Rakvere Vabaduse kool, Roela kool ja Väike-Maarja gümnaasium,

Saatesse pääsemiseks pidid koolid kokku panema oma meeskonna ning tegema video sellest, kuidas ajada pudelisse muna. "Saame kinnitada, et pudelisse aeti kõvasti üle 147 muna ning seda väga loovatel viisidel. Kõikidest meile saadetud videotest paistis välja õpetajate suur panus ning mina sooviksingi eelkõige tänada kõiki juhendajaid, kes lapsi innustasid ning koolide meeskonnad kokku panid," ütles Eesti Teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni osakonna juhataja Annely Allik. "Kõik maakonnad on kenasti pardal, nagu me juba saateformaati välja mõeldes eesmärgiks võtsime, ning koolide omavaheline mõõduvõtt võib alata!"

Edasipääsenud meeskonnad asuvad omavahel võistlustulle juba sel reedel, 25. oktoobril maakondlikes võistlusvoorudes. Igast maakonnast selgitatakse välja üks võitjameeskond, kes saab edasi veerandfinaali. Lisaks valivad kohtunikud välja veel ühe silmapaistva meeskonna, kes samuti saab pileti veerandfinaali. Maakondlikus voorus osalevad kõik võistlejad ülesannetes, kuid alates veerandfinaalides võib olla ka ülesandeid, kus osaleb ainult osa tiimist.

Veerandfinaale tuleb neli – igas on neli võistkonda. Veerandfinaalid toimuvad 4. ja 5. novembril Ahhaa Teaduskeskuses. Veerandfinaali võistluste võitjad (neli meeskonda) saavad edasi poolfinaalidesse (toimuvad 6. jaanuaril Ahhaa Teaduskeskuses) ning sealt kaks parimat saavad finaali (toimub 7. jaanuaril Ahhaa Teaduskeskuses).

"Rakett Juunior“ on põhikooliõpilaste teadusvõistlus, mis Eesti Teadusagentuuri ja Ahhaa teaduskeskuse koostööna jõuab uue aasta alguses Kanal 2 eetrisse neljaosalise teadussaatena. Selles võistluses ei võistle igaüks enda eest, vaid kuueliikmelisel tiimil (kaks last 4. klassist, 5. klassist ja 6. klassist) tuleb näidata oma teadmisi ja oskusi meeskonnatöös, et viia üheskoos oma kool võidule. Saatesarjas selgitatakse välja Eesti kõige nutikam kool, pannes proovile nii võistlejate loogika, humanitaarteadmised kui ka reaalainete taibu. Võistluse patrooniks on kosmoseteadlane ja tunnustatud teaduse populariseerija akadeemik Ene Ergma.

Tagasi üles