Põhjamaade suurim animafestival austab elutööauhinnaga Priit Pärna loomingut

Copy
Priit Pärna filmid on olnud rahvusvaheliselt edukad paljudel filmifestivalidel. 
Priit Pärna filmid on olnud rahvusvaheliselt edukad paljudel filmifestivalidel. Foto: Sander Ilvest

Põhjamaade suurim animatsioonifestival Norras Fredrikstadis annab neljapäeval avatseremoonial Priit Pärnale üle elutööauhinna, mis on Eesti animalegendile üheteistkümnes loometeed tunnustav preemia, ja näitab selle puhul avafilmina koos abikaasa Olga Pärnaga lavastatud värsket animafilmi "Luna Rossa".

"Määratlus "elutööauhind" sisaldab eneses nagu kahte vastakat mõistet – vau!, sind märgati, vinge! Ja samas, et sai tehtud küll, kõigil kõrini, aitab, mine, mees, puhka!" ütles Priit Pärn. "Minu puhul on läinud nagu vägikaikaveoks. Nemad: "Nüüd viimane ja pane pillid kotti." Mina: "Vabandust, tuli veel üks..." Kui mulle anti üheksas, püüdsin nalja teha, et kassidel üheksa elu ja mulgi, aga üheteistkümnenda puhul ei oska öelda muud, kui et kus on, sinna tuleb. Jõudu teile, mulle kah!"

Tänavu 30. korda peetav Fredrikstadi animafestival võõrustab Pärna aukülalisena ja esitleb valikut tema ligi pool sajandit kestvast väärikast karjäärist eriprogrammiga. Retrospektiivi koondati kolm filmi – "1895" (1995, koos Janno Põldmaga), Olga Pärnaga kahasse tehtud "Lendurid koduteel" ja „Eine murul” (1987).

Põhja- ja Baltimaade animatsioonikogukonnas on Pärn tunnustatud eeskätt oma tohutu loomingulise panuse ja olulise teetähise seadmise poolest rahvusvahelises animatsioonis. Fredrikstadi festival tunnustab ühtlasi Pärna hindamatut rolli uute filmitegijate ja animaatorite koolitamisel, tänu sellele võib tema mõju näha nii animafilmide sisule kui vormile üle maailma. Kunstniku ja animarežissööri Pärna filme on saatnud tunnustus ning menu nii kriitikute kui ka publiku seas ja edu festivalidel.

Tapa keskkooli vilistlane Priit Pärn alustas karjääri legendaarse filmitegija Rein Raamatu visuaalse kontseptsiooni kujundajana 1974. aastal ja liitus stuudioga Joonisfilm 1976. aastal. Alates 1960. aastate lõpust karikaturisti ja illustraatorina tegutsenud Pärn tõusis 1970. aastatel Eesti filmitööstuse silmapaistvaks tegijaks ning mängis hiljem olulist rolli taasiseseisvunud riigi kunstiidentiteedi kujundamisel. Tema filmid on tuntud süngevõitu huumori, mängulise sürrealismi ja ainulaadse graafilise stiili poolest.

Totalitaarsest nõukogude ajast kuni vaba ja iseseisva Eestini ulatuva filmograafiaga Pärna loomingus on režissööri, kunstniku ja stsenaristina valminud 18 animafilmi, graafikuna on tal olnud üle 50 isikunäituse maailma eri paikades.

Itaalias esilinastunud "Luna Rossa" võitis Ungari Primanima festivalilt auhinna. Eestis esilinastub film Pimedate Ööde Filmifestivali PÖFF Shorts lühianimatsioonide prestiižses rahvusvahelises võistlusprogrammis 12. novembril.

Tagasi üles