Saada vihje

AJALOOST Müügile ilmus "koduõlle siirup"

Copy
Koduõlle maitse sõltub meistri oskusest ja sosssepa käpa all valmiv jook võib tekitada lausa seedehäireid.
Koduõlle maitse sõltub meistri oskusest ja sosssepa käpa all valmiv jook võib tekitada lausa seedehäireid. Foto: Urmas Luik

Enne 1929. aasta jõule rõõmustas Wirumaa Teataja oma lugejaid uudisega enneolematust tootest – nimelt hakati Porkunis valmistama "koduõlle siirupit" ehk maltoosat, mis pidi muu hulgas aitama ära hoida seda, et koduõlu "seedimisrikkeid" tekitaks.

Millal linnaseekstrakti ehk maltoosat tööstuslikult valmistama hakati, pole siinkirjutajale teada, kuid Lääne-Virumaal alustas esimene maltoosatööstus tegutsemist ilmselt 1929. aasta sügisel Porkunis.

"Koduõlle walmistamine polt enam tülikas," kirjutas Wirumaa Teataja 1929. aasta detsembris. "Seni walmistati koduõlut peaasjalikult maal, kuna see töö linnas ruumi ja tarwisminewate nõude puudusel äärmiselt tülikas oli. Niisugusel teel walmistatud koduõlu kandis alati juhuslikku laadi, mis ärarippus igal pool isesugusest walmistuswiisist, kui ka oskusest ja wilumusest. Sellepärast wõis leida ühes peres haput, teises tummist – liig munawalgerikast ja kolmandas seedimisrikkeid tekitawat koduõlut."

Märksõnad

Tagasi üles