Metsanädalal laotakse maailma pikim puuriit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal käisid Kirde kaitseringkonna ajateenijad kahel päeval Rakvere linnametsa koristamas, mais tulevad aga sõdurid Kevadtormi raames metsapealinna puid istutama.
Sel nädalal käisid Kirde kaitseringkonna ajateenijad kahel päeval Rakvere linnametsa koristamas, mais tulevad aga sõdurid Kevadtormi raames metsapealinna puid istutama. Foto: Meelis Meilbaum

Algaval nädalal tähistatakse metsapealinnas Rakveres metsanädalat, mis tipneb Guinnessi rekordi üritamisega maailma pikima puuriida ladumises.



Terve nädal on selle aasta metsapealinnas Rakveres metsale pühendatud üritusi täis. “Eesmärgiks on tuua mets, meie toitja ja katja ning tervise ja heaolu allikas, linlasele lähemale,” ütles Rakvere linnapea Andres Jaadla.
Rakvere sai linnapea sõnul metsapealinnaks tänu aktiivsele tegevusele nii oma metsade majandamisel kui rikkalike ettevõtmistega.

Eriliste ettevõtmistega tuntuks saanud Rakvere linn tahab 28. aprillil, linnarahva metsapäeval, püstitada Guinnessi rekordi maailma pikima puuriida ladumises, kusjuures igaühel on võimalus rekordi püstitamisel kaasa lüüa.

Andres Jaadla rääkis, et Kastani puiesteele püstitatav puuriit peaks tulema 1,3 kilomeetri pikkune ja loodetavasti paneb esimese puu riita president Toomas Hendrik Ilves, kes koos linnapea ja keskkonnaminister Keit Pentusega ka süstatiigi äärde kolm tammepuud istutab.

Metsapäeval toimub muudki põnevat: saemeeste sõu ja vigursaagimine, puukujude näitus, puuriida oksjon. Kohal on Emajõe lodjakoda töötubadega. Kaitseliidu Viru malev jagab suppi, Rakvere jahimehed grillivad siga. Päeva ametlikus osas antakse Rakverele üle metsapealinna tiitel. Aastaks jääb Rakvere kätte hoiule metsapealinna lipp.

Metsanädala avab aga esmaspäeval õpilaste metsanduslik orienteerumisvõistlus. Õhtul on koolide jüriöö jooks, mille juhatavad sisse kogu perele mõeldud metsamängud.

Ekskursioonidel JELD-WEN Eesti ASi saavad väikesed ja suured näha, kuidas valmivad männipuidust uksed ning kuidas metsale sel moel lisandväärtus antakse. Linna suurimale tööandjale külla minnes võib juhtuda, et laps saab oma silmaga näha, kus tema isa või ema iga päev tööl käib.

Kolmapäeval korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit Rakvere rahvamajas puitmajapäeva, kuhu on oodatud puiduettevõtjad, arhitektid, majaomanikud jt huvilised. Seminaril käsitletakse puidust ehitamise praktilisi küsimusi, uusimaid näiteid puitehitistest ning -arhitektuurist jmt.

Metsanädalal tulevad Rakverre tuntud loodusmehed nii metsaretki juhtima kui loodusõhtutele linnarahvale metsa lähemale tooma.

Esimese matka teeb emaspäeval endine linnametsnik Taavi Saar.

Teisipäeval pajatab hundimees Ilmar Rootsi lugusid huntidest. Juttude vahele matkib loodushääli Anne Maasik.
Kolmapäeval jutustab keskraamatukogus jahimehe- ja looduslugusid elupõline metsamees Vahur Sepp. Samal õhtul on Art Cafés külaliseks Jaan Tuksam ja Peeter Vissak.

Neljapäeval ja reedel on fotograafiahuvilistel võimalus uurida tunnustatud loodusfotograafilt Remo Savisaarelt pildistamise nippe.

Tema jutte ilmestab lauludega meie oma laulik Bonzo.

Remo Savisaarega minnakse reedel ka õue pilte tegema.

Pühapäeval avaneb haruldane võimalus minna tammikusse koos Hendrik Relvega. Paaritunnise matka järel istutavad matkalised koos Relvega ühiselt tammikusse noori tammesid.

Eesti Metsaselts on koostöös Rakvere linnavalitsusega kavandanud tiheda metsanädala kava, kus leidub huvitavat igale maitsele. Mitmed üritused eeldavad eelnevat registreerimist e-posti aadressil kristel.arukask@erametsaliit.ee või tel 53468109, kuna nii on soovinud esinejad.

Täpsem metsanädala kava on Rakvere linna kodulehel www.rakvere.ee.

Metsanädalat raamivad aga sõdurite tegemised, sest juba sel nädalal käisid Kirde kaitseringkonna sõdurid koristustalgutel linnametsas. Mais tulevad sõdurid suurõppuse Kevadtorm raames aga Rakveresse puid istutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles