Puudega inimesed saavad tasuta õigusabi

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere puuetega inimestel on kord kuus võimalus tasuta õigusabile.
Rakvere puuetega inimestel on kord kuus võimalus tasuta õigusabile. Foto: Arvet Mägi

Esimest korda on käesoleval aastal Rakveres ühena kolmest maakonnakeskusest puuetega inimestel võimalik saada tasuta õigusabi. Tallinnas on Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimehe Monika Haukanõmme sõnul niisugune võimalus juba mitu aastat.


“Teemasid, millega pöördutakse õigusnõustamisele, on täiesti seinast seina ja väga raske on üldistust teha. Aga siiski on päris palju pöördumisi puudega seoses, näiteks probleemidega puude taotlemisel ja määramisel,” rääkis Haukanõmm. “Vajadus taolise nõustamise järele on suur ja kindlasti peaks seda jätkama ka tulevikus ja selle mahtu suurendama.”

Rakveres oli esimene nõustamispäev eelmisel nädalal ja Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimehe Helmi Urbalu sõnul on huvi nõustamise vastu suur, sest õigusabi kallis hind pole puuetega inimestele taskukohane. “Inimestel on erinevad probleemid ja nad kasutavad altilt seda võimalust. Probleemid on seotud nii kinnisvara kui testamentide, ostu-müügitehingutega ja eestkostega,” kõneles Helmi Urbalu.

Rakveres Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Kojas hakkab nõustamine toimuma ühel päeval kuus kolme tunni jookul. Selle ajaga antakse nõu üheksale inimesele. Nõustamisel on võimalik saada esmaseid suuniseid, aga kui probleem on suurem ja vajalik ka kohtus esindamine, on Haukanõmme sõnul tarvis otsida riigi kulul antavat juriidilist abi või edasi mõelda, millised on võimalikud järgmised sammud. “See väike maht ei võimalda kohtus esindamist,” nentis ta.
“Eesti Puuetega Inimeste Koda on advokaadibürooga Taivo Saks & Partnerid koostööd teinud mitu aastat ning varasem kogemus on näidanud, et puudega inimestel on suur vajadus just kvaliteetse tasuta õigusnõustamise järele,” kinnitas Monika Haukanõmm teenuse vajalikkust. “Sel aastal on justiitsministeeriumi suurema toetuse kaudu võimalik laiendada õigusabi osutamist ka Tallinnast väljapoole. Kurtidele õigusemõistmisele ligipääsu tagamiseks on Tallinnas võimalik saada teenust ka viipekeeletõlgi abil,” lisas ta.

Individuaalsete konsultatsioonide täpsed ajad leiab Eesti Puuetega Inimeste Koja kodulehelt. Rakveres on tasuta õigusnõustamiseks vajalik eelregistreerimine Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Kojas.

Eesti Puuetega Inimeste Koja, Eesti Kurtide Liidu ning advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid koostöös ja justiitsministeeriumi rahastamisel osutatakse puudega inimestele tasuta õigusabi lisaks Rakverele ja Tallinnale ka Tartus ja Pärnus.

“Me tahtsime, et nõustamine oleks kättesaadav igas regioonis, kuigi ei peeta heaks Eesti jagamist neljaks. Aga me tahtsime, et see oleks võimalikult erinevates piirkondades,” selgitas Haukanõmm nõustamiskohatade valikut.

Eesti Puuetega Inimeste Koda ühendab puuetega inimeste organisatsioone üle Eesti, selle liikmesorganisatsioonide hulka kuuluvad 16 maakondlikku puuetega inimeste koda ning 31 puudespetsiifilist liitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles