Tore koertevõistlus tegi põllu koledaks

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Kullamäe näitab segirallitud põldu.
Anne Kullamäe näitab segirallitud põldu. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Kadrina vallas Ohepalus peeti koerte talvine rakendispordivõistlus põllul, mille omanikuga ei oldud eelnevalt kokku lepitud. Kahju saanud taliviljapõllu pärast pöördus omanik politseisse.


Möödunud laupäeval helises OÜ Sarapiku Piim omaniku Anne Kullamäe telefon ja murelik külaelanik päris, kas naine ka teab, mis tema põllul toimub.


Põllul korraldas Eesti Rakendisportlaste Liit koerte talvist karikavõistlust.

"Läksin kohale, keegi end mulle ei tutvustanud. Üks küll tuli südamest vabandama, kuid teine ei teinud väljagi ning andis käsu traktoriga uuele ringile minna, kuigi ma keelasin," rääkis Anne Kullamäe.

"Mõtlesin, et hea küll, ega ma võistlust ära jätma ei hakka, inimesed on kokku tulnud ja ega nemad ju süüdi pole."

Puudulik kommunikatsioon

Eesti Rakendisportlaste Liidu juhatuse esimees Ain Reppo ütles, et temal puudus info selle kohta, kelle maaalal võistlus toimub.

"Eeldasin, et tegemist on külalistemaja maaga. Ja meie jaoks tuli võistluspäeva hommikul nagu välk selgest taevast, et maa kuulub kellelegi teisele. Mulle jäi mulje, et maaomaniku ja külalistemaja omaniku vahel klaariti asi sel hommikul ära," selgitas Reppo.

Tema sõnul oli võistluse radade tegemise võtnud enda peale kohalik koeraomanik.

Egon Prosso, kes ise rakendisportlaste liitu ei kuulu, kuid võistlustel osaleb, oli valmis võistluse toimumise paika ette valmistama ning käis nädal enne võistlust Õnnela külalistemaja omaniku Ahto Nei­deku jutul.

Seda, et valitud põld Neidekule ei kuulunud, Prosso ei teadnud.

Õnnela külalistemaja peremees Ahto Neidek ütles, et kuna tema enda põldudel oli koer­te jaoks liiga pikk kõrs, valiti siledad naaberpõllud.

Võistluse eelõhtul sõideti 57 ha suurusele põllule mootorsaaniga võistlusrajad sisse, kuid hommikuks oli sadanud lumi rajad katnud.

"Mootorsaani ei õnnestunud nii ruttu hommikul saada, inimesed hakkasid juba kogunema. Ja minupoolne vastutulek oli anda selleks oma traktor ning poeg sõitis saanirajad üle," rääkis Ahto Neidek.

"Kuid külalistemaja ei tegelnud võistluse korraldamisega, meie osa oli pakkuda suppi."

Läbirääkimiste küsimus

Põllu omaniku Anne Kullamäe jaoks jäi aga mõistetamatuks, miks temalt keegi põllu kasutamiseks luba ei küsinud.

"Mul on karjakoppel, mis sobinuks väga hästi võistluse korraldamiseks. Või kui samal põllul oleks rada sisse tehtud buraaniga, poleks ka probleemi olnud. Kuid see on n-ö rebaseliiva põld, väga pehme. Ma ei kujuta ette, mis seal kevadel juhtuma hakkab, kui masinatega peale minna," rääkis naine.

Veel suuremat meelepaha tegi põllu omanikule aga võistlustejärgne leid, et lisaks oli põllul ka ATV jälgi.

"ATVdega on trallitud nii, et muda väljas," kirjeldas ta.

Õnnela külalistemaja peremehe Ahto Neidaku sõnul ei ole need jäljed kuidagi nendega seotud.

"Meie tegeleme loodusturismiga ja võitleme samuti ATVdega," märkis ta.

Anne Kullamäe oli konsulteerinud ka Laekvere agronoomi Tõnis Hiielaidiga, kelle hinnangul võib talinisu saak sellel põllul sada protsenti õnnestuda, kuid kui nüüd läheb sulale ja seejärel külmaks ning lund pea­le ei tule, pole midagi teha.

Põllu rikkumise kohta esitas Anne Kullamäe esmaspäeval avalduse politseisse, menetlust pole veel alustatud.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles