Vinni biogaasitehase hind on kolm miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeeritavas biogaasitehases hakatakse tootma sõnnikust valminud biogaasist aastas 6,9 miljonit kilovatttundi elektri- ja 10,3 miljonit kilovatttundi soojusenergiat.
Planeeritavas biogaasitehases hakatakse tootma sõnnikust valminud biogaasist aastas 6,9 miljonit kilovatttundi elektri- ja 10,3 miljonit kilovatttundi soojusenergiat. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

OÜ 4E Biofond plaanib Vinni valda biogaasitehast, mille ehitus läheb maksma ligi kolm miljonit eurot ehk umbes 47 miljonit krooni.


4E Biofondi juhatuse liige Martin Kruus ütles BNSile, et tehase valmimisaega on praegu veel keeruline öelda.



"Keskkonnaministeeriumis on ette valmistatud määrus, mis peaks sedasorti väikestele biogaasijaamadele abiraha jagamise tingimused sätestama. Meie ootame, kuni abiraha taotlemiseks voorud välja kuulutatakse ning esitame taotluse, mida siis menetletakse, lisaks tuleb kinnitada detailplaneering ja nende protsesside pikkusest oleneb ka tehase valmimisaeg," selgitas Kruus.



Ta lisas, et praeguse seisuga pole Vinni valla elanikelt biogaasitehase ehitamise kohta kaebusi tulnud.



Vinni loomalautade juures olevale ligi hektarisuurusele maaüksusele planeeritavas biogaasitehases hakatakse tootma sõnnikust valminud biogaasist aastas 6,9 miljonit kilovatttundi elektri- ja 10,3 miljonit kilovatttundi soojusenergiat.



Tehase keskkonnamõju hindamise (KMH) programmi järgi juhitakse biogaasitehasest tulev elektrienergia ASi Eesti Energia elektrivõrku, soojusenergia katab osaliselt kohapeal asuvate metaantankide tehnoloogilised vajadused, osaliselt leiab aga kasutust Vinni alevikus.



Vinni vallavanema Toomas Väinaste sõnul on tegemist suure ja kasuliku investeeringuga nii keskkonna kui ka majanduslikus mõttes.



Ta lisas, et kui terve nõukogude ja Eesti aja pole õnnestunud lahti saada sealägast, siis nüüd lõpuks ometi avaneb selleks võimalus. Pealegi peaks biogaasitehase rajamine Vinni-Pajusti soojahinda tublisti langetama.



Biogaasitehase KMH programmi avalik arutelu toimub 27. veebruaril Vinni vallavalitsuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles