Vaprad virulased saavad elupäästja medali

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupäästja medalil olev lõvi sümboliseerib julgust ja jõudu.
Elupäästja medalil olev lõvi sümboliseerib julgust ja jõudu. Foto: www.rescue.ee

Homme õhtul saavad päästeteenistuse aumärgid 16 Ida-Eesti päästekeskuse päästeteenistujat ning neli eraisikut, kelle esitas autasustamiseks päästekeskus.



Kolmele päästeteenistujale antakse pikaajalise ja kohusetundliku töö eest siseministeeriumi tänukiri.


Päästeteenistuse aumärgid annavad Tallinnas Salme kultuurikeskuses üle siseministeeriumi kantsler Märt Kraft ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg.

Elupäästja medalid antakse 11 elupäästjale, kellest kaks on Lääne-Virumaalt pärit eraisikud.

Tähelepanelikud elupäästjad
Elupäästja III klassi medalid saavad Aita Kronk Sõmeru vallast Vaekülast ja Evald Schmidt Kadrinast.

2008. aasta 29. oktoobri keskpäeval sai Rakvere päästekomando väljakutse Sõmeru valda Vaekülasse, kus oli süttinud kahekorruselise kortermaja korter.

Kohale jõudes tegid päästjad kindlaks, et põlenud oli kušett. Põlengu ajal korteris viibinud kolm inimest oli aga päästjate kohalejõudmise ajaks sealt juba välja aidanud tähelepanelik naaber Aita. Tundnud suitsulõhna ja kuulnud tulekahjust märku andva suitsuanduri kurjakuulutavaid helisid, sisenes Aita põlevasse korterisse ja helistas kohe samas ka häirekeskusesse.

Ta äratas suitsuses ruumis maganud ja juba täiesti ebaadekvaatselt käitunud inimesed ning tiris nad sealt välja.

Lisaks inimeste päästmisele oli Aita päästjate saabumise ajaks jõudnud juba kustutada ka põleva voodi ning asunud sündmuspaika tuulutama.

Evald Schmidt saab elupäästja medali uppuja elu päästmise eest.

Uue aasta alguses, 2. jaanuaril oli Evald Kadrina paisjärve jääle uisutama tulnud. Ühel hetkel kuulis ta hädahäälitsusi ning nägi, et koeraga jalutama tulnud inimene oli koos loomaga läbi jää vajunud. Kiiresti otsis noormees puutoika ja suundus hädasolijale appi.

Ta lähenes uppujale küll ettevaatlikult, kuid siiski nõrgal jääl oma eluga riskides. Aidanud kurttumma naisterahva veest välja kaldale, teavitas Evald juhtunust kohe ka häirekeskust.

Kiiarbimeedikud toimetasid alajahtunud kannatanu haiglasse, tema lemmiklooma elu aga kahjuks päästa ei õnnestunud. Vaid Evaldi kiire reaktsioon ja otsustav ennastsalgav tegevus päästsid läbi jää vajunud proua elu.

Lääne-Viru päästjad
Teistkordse elupäästmise eest antakse elupäästja II klassi medalid Väike-Maarja päästekomando vanempäästjale Kalle Õunapuule, esmakordse elupäästmise eest saavad elupäästja III klassi medalid Väike-Maarja päästekomando päästja Andres Tiigivee ning Rakvere päästekomando päästjad Vahur Lehova ja Toomas Stroo.

2008. aasta 15. detsembri varahommikul tuli Väike-Maarja päästekomando päästjatel välja sõita Väike-Maarja alevikku kahekorruselises kaheksa korteriga elamus süttinud tulekahjule. Hinnanud kohale jõudes olukorda, andis päästetööde juht vanempäästja Kallele ja päästja Andresele korralduse valmistuda suitsusukeldumiseks, et kontrollida üle põlev korter ning asuda tulekustutustöödele.

Põlengukolde kontrollimisel avastasid päästjad vingumürgituse saanud meesterahva maas lamamas. Kiiresti toimetati abivajaja välja värske õhu kätte ning anti üle kiirabimeedikutele.

Lisaks peremehele õnnestus päästjatel põlevast korterist välja tuua ka viimase neljajalgne sõber. Seega võib öelda, et tänu päästjate kiirele ning oskuslikule tegutsemisele päästeti kaks elu - inimese ja koera oma.

Vahur Lehova ja Toomas Stroo Rakvere päästekomandost saavad mõlemad elupäästja III klassi medali.

15. septembril 2008. aastal puhkes tulekahju Vinni vallas Inju külas. Põlema oli süttinud varasemalt mõisakompleksi kuulunud tõllakuur, mis on praeguseks ümber ehitatud kahekorruseliseks kaheksa korteriga elumajaks.

Päästjate kohale jõudes põles üks teise korruse korter juba lahtise leegiga. Kogu teine korrus, aga samuti pööning olid üleni suitsu täis. Kohalikelt elanikelt saabunud teabe kohaselt oli üks inimene jäänud maja teisele korrusele tulelõksu. Liikudes käsikaudu suitsu ja põlemisgaase täis maja teisel korrusel, leidsidki päästjad ühest tulest puutumata korterist inimese.

Vanempäästjad Vahur ja Toomas toimetasid keskealise meesterahva, kes oli tulelõksu jäämisest ja tema ümber toimuvast šokis, kiiresti aknani ja sealt redelit mööda põlevast majast välja. Vahuri ja Toomase kiire otsustav tegutsemine ja kõrge professionaalsus päästsid selle inimese elu.

Kohalik tasand
Lisaks saavad päästeteenistuse hõberisti Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ja Vinni vallavanem Toomas Väinaste.

Mõlemad vallavanemad on aktiivselt kaasa aidanud päästeala turvalisuse tagamisele Vinni vallas ning Lääne-Viru maakonna kesk- ja idapiirkonnas.

Päästekeskuse ja Vinni vallavalitsuse vahel on alates 1998. aastast sõlmitud koostöölepingud, millega on sätestatud Vinni vallavalitsuse alluvusse kuuluvate Roela ja Tudu abikomandode kaasamine päästetööde tegemisele. Kui varasemalt Vinni vallas Tudu piirkonnas puudus abikomando ja lähim päästekomando asus 25-30minutilise kohalesaabumisaja kaugusel, siis 2005. aastal tegi Vinni vallavalitsus kõik vajaliku, et luua Tudusse abikomando: komplekteeriti isikkoosseis, ehitati välja ruumid ning hangiti vajalikuga varustatud päästeauto.

Ka Tamsalu vallaga on sõlmitud koostöölepingud samast aastast ja sellega on sätestatud Tamsalu vallavalitsuse alluvusse kuuluva Tamsalu abikomando kaasamine päästetööde tegemisel.

Enne Tamsalu valla ja linna ühinemist toetas Tamsalu vallavalitsus nende territooriumil tegutsevat Vajangu tuletõrjeühingut. Pärast linna ja valla ühinemist tegutseb Tamsalu valla territooriumil kaks abikomandot: Vajangu abikomando ja Tamsalu abikomando. Tamsalu vald on huvitatud mõlema abikomando arengust ning toetab neid igati.

Päästeteenistuse aumärke jagatakse kaks korda aastas: veebruaris ning septembris. Päästeteenistuse aumärk antakse vapruse eest inimeste või vara päästmisel ja/või silmapaistvate teenete eest päästeala tööde tegemisel või päästeala arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles