Muuseumid kutsuvad öö hakul filme vaatama

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Täna toimub üleeestiline muuseumiöö: kogu riigis on tasuta avatud sajad muuseumid, aga ka paljud kirikud, mõisad, tuulikud ning teised mäluasutused.



Lääne-Virumaal ootavad õhtuseid külalisi Kunda tsemendimuuseum, Porkuni paemuuseum, RMK Sagadi metsakeskus, Väike-Maarja muuseum ning SA Virumaa Muuseumid hallatavad Rakvere näitustemaja, Palmse mõis ning Rakvere linnakodaniku majamuuseum.

Tänavuse muuseumiöö juhtlauseks on “Öös on kino” ning seekordne ettevõtmine on pühendatud sajaaastasele Eesti filmile, samuti 35. korda peetavale rahvusvahelisele muuseumipäevale.

“Kino teema on Eesti filmi juubeliaastal muuseumides igati õigustatud, sest Eestis on kogu aeg olnud muuseumid ja filmid tihedalt seotud,” teatab Eesti Muuseumiühing.

Enamasti on muuseumide uksed külastajatele tasuta valla üle Eesti kella 18-23, täpselt sellelisel ajavahemikul toimuvad muuseumiöö üritused Lääne-Virumaal Kunda ja Porkuni muuseumis. Väike-Maarja muuseum on külastajatele tasuta avatud ka päevasel ajal alates kella kümnest.

Sagadi mõisas saab tutvuda metsamuuseumi ja härrastemajaga, millest esimene on avatud kella 18-22 ning teine kella 20-22. Sel õhtul on metsamuuseumis avatud suur kinosaal, kus näidatakse kaht filmi, millest mõlemad on osaliselt Sagadis üles võetud.

Programm algab Nõukogude kinoklassikasse kuuluva linateosega “Sherlock Holmesi ja Doktor Watsoni seiklused – Baskerville`ide koer”. 1981. aastal valminud linateoses kasutati Sagadi mõisat kuue episoodi võttekohana.
Teise filmina linastub kodumaine seiklusfilm “Minu Leninid”. 1997. aastal valminud filmis on Sagadi mõis võttekohana põimitud samuti paljudesse episoodidesse.

Väike-Maarja muuseumis vaadatakse Väike-Maarja kolhoosi kinokroonikaid, seansid algavad kell 19 ja 21.
Kunda tsemendimuuseumis toimub Valdese kirjanduskohviku filmiõhtu. Kell 21 hakatakse näitama Sulev Keeduse filmi “Kirjad Inglile” ning külas on filmi autor.

Kunda muuseumis on avatud ka animafilmi töötuba, saab vaadata filmiarhiivist filme, toimuvad ekskursioonid.
Porkuni paemuuseum pakub noorimatele külastajatele võimalust õppida tegema liikuvate piltide seeriaid.
Mitmed muuseumiöö ettevõtmised on kavas Porkuni rahvamajas, seal alustatakse kell 19.45. Vaadatakse Raol Suvi uut dokumentaalfilmi “Porkuni müsteerium”, millele eelneb autoripoolne tutvustus. Enn Parve esitab oma luulet paest ja Porkunist, korraldatakse viktoriin.

Rakvere näitustemajas saab alates kella 19 näha kohaliku tantsu- ja kunstikooli Athena filmieriala õpilaste animatsioone ja mängufilme. Näitustemaja on muuseumiööl tasuta avatud kella 18-21.

Rakvere teatri armastatud näitlejad astuvad üles Jaanus Leki filmis “Õnnelikud inimesed”, mis on suures osas filmitud koduses Rakveres. Filmi näidatakse muuseumiöö raames kell 18.30 Rakvere linnakodaniku majamuuseumis. Pärast seanssi jagavad režissöör Jaanus Lekk ja näitleja Helgi Annast muljeid filmi sünniloost.

Linnakodaniku majja oodatakse külalisi kella 18-21.

Palmse mõisas näeb režissöör Juha Wuolijoki filmi “Hella W” linnaserehe suures saalis, kella 18-22 on tasuta avatud linnaserehi, sepikoda ja palmimaja.

Esimest korda osales Eesti üleeuroopalisel muuseumiööl 2009. aastal, kui tähistati Eesti Rahva Muuseumi juubelit ning üleeestilist muuseumiaastat. Toona oli muuseumiöö juhtlause “Öös on asju”, 2010. aasta teema oli “Öös on lugusid” ning eelmisel aastal “Öös on aardeid”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles