Ettevõtjad sõdivad maamaksu tõusu vastu

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsus tahab maamaksu tõstes kesklinna ettevõtjate rahakoti kallale minna.
Linnavalitsus tahab maamaksu tõstes kesklinna ettevõtjate rahakoti kallale minna. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere linnavalitsus paljastas ootamatu kava tõsta maamaksu, et tulevasi investeeringuid finantseerida, ettevõtjatele on idee aga vägagi vastumeelne.


Rakvere abilinnapea Allar Aron rääkis, et linnavalitsuse hinnangul võiks maamaks Rakveres tõusta seniselt 1,5% maa maksustamishinnast maksimaalsele lubatule ehk 2,5%-le juba järgmisel aastal.
“Muid täiendavaid tuluallikaid, mis linna eelarvet oluliselt kasvataks, lihtsalt ei ole,” põhjendas ta. Eelarvesse peaks tekkima mingisugunegi jääk, millest saaks laene maksta ja olulistesse objektidesse investeerida.

Linnavolikogu majanduskomisjoni esimees ja ettevõtja Rainer Miltop arvas, et kui maamaks tõuseb ettevõtjate jaoks 40 protsendi võrra, võib see kurjasti kätte maksta.

“Koduomanikel ju maamaks kaob ja selle riik linnale kompenseerib, seega langeb kogu koormus ettevõtjatele,” lausus Miltop, kelle veendumusel tuleks sellise sammu astumist väga tõsiselt kaaluda. Pealegi on majanduse seis praegu selline, et ettevõtjaid ei anna kuidagi enam pigistada, sest niigi on iga euro arvel.

Samuti ettevõtlusega tegeleva Ulvar Kapperi meelest ei soodusta maamaksu tõus küll kuidagi plaane Rakveresse ettevõtteid juurde meelitada, mis on aga nii linnavalitsuse kui ka -volikogu üks eesmärk.
“Linna atraktiivsust see kohe kindlasti ei suurenda ja ettevõtjad tuleks rahule jätta,” ütles Kapper.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami aga märkis, et tema hinnangul suureneksid linna tulud siis, kui Rakvere kesklinnas maamaks hoopis langeks. “See oleks võimalus ärisid kesklinna tagasi meelitada.” Ja ainuke positiivne pool maamaksu tõusul võib lisaks linnaeelarve täitmisele olla see, et tühjad krundid kesklinnas võidakse lõpuks ometi kasutusele võtta.

Rakvere linnapea Andres Jaadla ütles, et maamaks on Rakveres püsinud samal tasemel alates 2001. aastast ja samast ajast alates ei ole maaamet viinud läbi ka maa korralist hindamist. Kui see tehtaks, võiksid hindamistulemused maa maksustamishinda ja seeläbi maamaksu tõsta.

Jaadla oli nõus väitega, et maamaksu tõus tabab kõige valusamalt kesklinna ärikinnistute omanikke.
Allar Aron tõi näite, et 2200 ruutmeetri suuruse Rakvere kesklinna ärikinnistu maamaks tõuseks linnavalitsuse kava kohaselt 1600 euro kandist 2600 euro kanti. Hinnatõus oleks laias laastus pool eurot kinnistu ruutmeetri kohta aastas.

Rakvere linnavolikogus kolmapäeva õhtul maamaksu teemal tõsisemaks aruteluks ei läinud, sest vastavat eelnõu ei ole linnavalitsus volikogule veel esitanud. Linnapea sõnul peaks aga otsus maamaksu suuruse kohta olema tehtud juuni lõpuks ehk siis järgmisel volikogu istungil.

Et volikogusse kuulub väga palju ettevõtjaid, ei pruugi linnavalitsus oma tahtmist ehk maamaksu 40protsendilist tõusu saada.

Allar Aroni sõnul on linna majanduslik seis sedavõrd pingeline, et ilmselt peavad linna asutuste töötajad leppima sellega, et nende mõne aasta eest langetatud palgad niipea endisele tasemele tagasi ei tõuse. “Ei taha illusioone luua,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles