Eesti lipp ja Viru vanne

Andres Jaadla
, Rakvere linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi

Lipupäevadel heisatakse Eestimaa lipuehtesse, et rääkida lipu keeles meile olulistest sündmustest ja väärtustest: omariikluse loomisest, võitlusest vabaduse eest, pereväärtustest, hariduspüüetest, kultuurist ja demokraatia tähtsusest.


Eesti lipu sünnipäeval – 4. juu­nil  – õitseb sinimustvalge kesk kõige kaunimat õiteaega, muutes meie koduse rohelise Rakvere veelgi kaunimaks.

Minna hommikul välja rahvuslippu vardasse heiskama on midagi palju enamat tavapärasest hommikusest rutiinist. Lipule mõeldes mõtled oma rahvast ja maast, ideaalidest, iseendagi teest.

Meil igaühel on oma rahvuslipuga isiklik suhe – heiskame sinimustvalge tähtsatel peresündmustel: abiellumise ja lapse sünni puhul. Või jääb lipp protestist riigivõimu vastu heiskamata – oleme demokraatlik riik ja meil on ka see vabadus.

Paljudes kodudes on praegugi alles kalli aardena hoitud ja põlvest põlve edasi antud sinimustvalge lipp.

Otepää kirikus 128 aastat tagasi õnnistatud ja pühitsetud esimene sinimustvalge lipp on meie ärkamisaja olulisemaid sümboleid.

Nagu ka Kreutzwaldi rahvuslikust ärkamisest loodud legend Viru vandest. “Viru vanne oli pühendumine, oli teenimine ja tegemine, oli mõtte sõnadeks panek,” on Viru vande mõtte luuleridadesse pannud legendaarne Rakvere kooliõpetaja Mare Muik.

Viru vanne elab meie meeltes loodetavasti igavesti, nagu ka Eesti lipp. Igal ajajärgul mõtestame Viru vannet enda jaoks uuesti lahti. Küsime, millega ta seekord meid kõnetab, et seejärel mõelda, mida meie talle vastame. Kui meil on vastused Viru vandele, on meil vastused küsimusele ka oma riigist, isamaast.

Eesti rahvuslipp sündis eesti soost üliõpilaste mõttest. Et väärtustada üliõpilaste osa rahvuslipu kujunemisloos, toimub Rakveres Eesti lipu sünnipäeval, 4. juuni pärastlõunal linnaekskursioon Virumaa Muuseumide muuseumipedagoogi Kaja Visnapuuga Rakvere kolledži üliõpilastele, kes ei ole Rakvere linnast pärit. Liituda võivad ka huvilised linnaelanikud.

Ekskursioon lõpeb sinimustvalgete lintide sidumisega Tarva kaela.

Head rakverlased, heisakem sinimustvalged rahvuslipu sünnipäeval 4. juunil!

Õitsegu kaunis Rakvere sel päeval sinimustvalges!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles