Viitna ümbersõit viib ka sööjad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arturi šašlõkibaari külastas eile lõunal bussitäis inimesi.
Arturi šašlõkibaari külastas eile lõunal bussitäis inimesi. Foto: Arvet Mägi

Vaikus, mis nädala alguses Viitnast mööda suunatud liikluse tõttu külas valitseb, meeldib kohalikele, küll aga tekitab muremõtteid mitme seal asuva toitlustusettevõtte pidajas.

Arturi šašlõkibaaris istusid eile hommikupoolikul üksikud inimesed. Juhataja Diana rääkis, et vahet on tunda küll. Ja uuelt teelt Viitnale keeramine on esialgu segane, tal endalgi oli raskusi. “Meil on kindlad kliendid, kes ikka sööma tulevad,” oli juhataja optimistlik.

Ning kui teeremont lõplikult valmis, panevad nad tee äärde ka reklaami, et uued kliendid samuti koha avastaks.

Kadaka baaris, kuhu just sisenesid kolm töömeest päevapraadi sööma, arvas juhataja Virge, et teeremont on liiga värske, hindamaks selle mõjusid. “Muidugi käib vähem inimesi,” tõdes Virge, kuid lisas, et küll elu paneb ise kõik paika. Ta meenutas Tallinna-Tartu maanteel asuvat Mäo ristmikku, kus ehituse järel mitmed toidukohad siiski hääbusid.

Viitna kõrtsi lähistel asuva kiirtoidukioski 24 h Snack klienditeenindaja Cristhel ütles, et see aeg tuleb lihtsalt üle elada, kuni tee jälle avatakse. “Nii hull see asi ei ole,” võrdles ta praegust olukorda külma talvega, mil kliente on veidi vähem. Cristhel avaldas lootust, et suvel hakkavad inimesed rohkem järve ääres käima, mistõttu kasvab klientuurgi. “Tuleb olla positiivne.”

Positiivsust näitasid üles ka Viitna Toidutare klienditeenindajad Evelyn ja Ülle. “Esmaspäeva hommikul tundus küll, et tuleb tühi päev, aga siis hakkasid inimesed ikka tulema,” lausus Ülle, et nad olid valmis hullemaks. Ka Viitna kõrtsi omaniku Roman Kusma hinnangul vähenes klientide hulk, aga mitte nii hullusti, kui kardeti.

Samas tõid klienditeenindajad näite, kuidas osa inimesi arvas, et koos teeremondiga pannakse kinni ka toidukoht. “Ei tea, kust nad sellist asja kuulsid,” imestas Evelyn.

Tegelikult on teedemärgistus halb ja paljud ei leia õiget teeotsa üles.

Ülle aga ütles, et tavakliendile ja kohalikule meeldibki ümbersõit rohkem, sest siis on külavahel vaikne. “Nüüd saavad mõnusalt terrassil süüa.”

Mõlemad klienditeenindajad teatasid, et Viitna kõrts on oma olemuselt ajalooväärtuslik, mistõttu klientuur peaks püsima.

“Giidid toovad ikka oma gruppe siia,” laususid naised kui ühest suust. Praegusel teeehituse ajal käivad töömehedki iga päev söömas.

“Hommikul uksi lahti tehes oli kuulda kõva linnulaulu, varem oli ainult üks autode mürin,” oli Ülle optimistlikult meelestatud.

Nii rõõmus ei olnud aga Viitna kaupluse müüja Endla, kes ütles, et ilma teeehitajate poeskäikudeta oleks asi veelgi keerulisem.

Tema poe klientuuri moodustasid põhiliselt läbisõitjad, kohalikud käivad vähe. “Eks ikka paneb muretsema,” sõnas Endla, “kuid praegu on tee sulgemisest vaid mõni päev möödas ja ei tea, kuidas edasi hakkab minema.”

ASi Teede REV-2 ajutise liikluskorralduse juhi Joonas Laksi hinnangul jääb Viitna küla vahel olev tee kohalikuks teeks, kuhu pääseb üle viadukti. Tema sõnul nõuab praegune olukord harjumist, kuna aastakümneid on olnud teisiti. Laksi andmetel pikeneb teekond Rakverest Tallinna nüüd umbes 200 meetri võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles