Politsei võtab luubi alla turvavarustuse kasutamise

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk.

Märtsis ja aprillis tõhustab politsei järelevalvet turvavööde ja lapse turvavarustuse kasutamise üle ning tuletab inimestele meelde, et turvavöö peab kinnitama ka tagaistmel, kaubikus, veoautos ja bussis.


Politseiameti teatel eksib turvavarustuse kasutamise vastu üha vähem inimesi, kuid siiski pole turvavöö kinnitamine kõikidele harjumuseks.

Politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitse osakonna politseidirektori Tarmo Miilitsa sõnul paistavad turvavöö eeskujuliku kasutamisega silma sõiduautojuhid, seevastu ununeb turvavöö kinnitamine sageli kaubikus, veoautos ja bussis.

"Samuti unustatakse, et turvavöö tuleb kinnitada ka tagaistmel ning et turvavööd tuleb õigesti kasutada. See tähendab turvavöö eelpingutamist, õigele kõrgusele reguleerimist ja muud sellist," ütles Miilits.

Turvavarustuse kasutamine on probleemiks peamiselt maapiirkondades kõrvalteedel, kus turvavöö mittekasutamist põhjendatakse lühikeste vahemaade, väikse sõidukiiruse ja väikse liiklustihedusega. "Turvavöö kasutamine peab aga saama harjumuseks igal pool," kinnitas Miilits.

Eraldi riskigrupi moodustavad lapsevanemad, kes ei kasuta autos lapse turvavarustust või kasutavad seda valesti.

Politsei paneb lapsevanematele südamele, et laps peab olema autos alati kinnitatud turvahälli, -istme või auto turvavööga.

Vanemad peavad jälgima, et laps sõidu ajal turvaistmest välja ei poe ning teda õpetama, et õnnetuse puhul on turvavöö lapse kaitsja. Lapse turvavarustuse propageerimiseks tõhustab politsei kontrolli lasteaedade ja koolide juures. Vajadusel õpetavad politseinikud turvavarustust õigesti kasutama.

Maanteeameti uuringu järgi on viimastel aastatel suurenenud turvavööde kinnitajate osakaal. Kui 2007. aastal kinnitas autojuhtidest turvavöö 84 protsenti, siis 2008. aastal tegi seda 88 protsenti.

Kõrvalistmel kinnitas turvavöö 2007. aastal 88 protsenti sõitjatest, 2008. aastal 90 protsenti.

Tagaistmel kinnitas turvavöö vastavatel aastatel 49 ja 62 protsenti sõitjatest. Lapsi kinnitasid turvavööga 2007. aastal 89 protsenti sõitjatest, 2008. aastal 96 protsenti.

Politsei tõhustatud turvavarustuse järelevalvet toetab maanteeameti meediakampaania „Ära tapa oma sõpru", mis algab 9. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles