Linnalaat tõi rahva kokku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnalaadalt said lõbusa tuju ka need, kes rahakotiraudu laadakraami lunastamiseks avada ei tahtnud - nautida sai  rahvalikku pillimängu.
Linnalaadalt said lõbusa tuju ka need, kes rahakotiraudu laadakraami lunastamiseks avada ei tahtnud - nautida sai rahvalikku pillimängu. Foto: Arvet Mägi

Laupäeval ja pühapäeval võis Rakveres Pika tänava otsas näha segaduses autojuhte, kes sõitu keelavat liiklusmärki justkui uskuda ei soovinud ning pidid kummalisi manöövreid sooritades lõpuks ringiga soovitud sihtpunkti jõudma.


Põhjuse liikluse ümberkorralduseks andis traditsiooniks kujunenud Pika tänava laat, mis tõi kokku huvilisi üle Eesti – kelle kauplema, kelle niisama laadamelust osa saama.

Linnalaada korraldaja Silva Rannaste sõnul läks tänavune laat korda, kui välja arvata ebameeldivused kauplejate tõttu, kes õigel päeval välja ei ilmunud ja oma mittesaabumisest ka ei teatanud. “Tegelikult väga inetu ja vastutustundetu käitumine,” oli Rannaste nördinud. Tema sõnul tekitas see laada esimese päeva hommikul müügikohtade jagamisel korraliku segaduse.

Niisuguste olukordade vältimiseks edaspidistel laatadel plaanib korraldaja kindlasti midagi ette võtta. “Ilmselt tuleb hakata müügiplatsi eest ettemaksu võtma,” lausus Silva Rannaste.

Üldine tagasiside olnud aga positiivne: korraldajale olevat helistanud suisa mitu kauplejat ja kiitnud hea korralduse ja toreda ettevõtmise eest. Silva Rannaste vahendas plaadimüüjate sõnu, kelle hinnangul ostavad Rakvere laadalised hoopis erinevat muusikat kui samalaadsete ürituste külastajad mujal. Palju ostetakse siin Pärti ja muud tõsisemat muusikat. “Eks see näitab, et Rakveres elavad intelligentsed inimesed,” ütles Rannaste.

Kauplejaid oli laadale saabunud nii Saare- kui Võrumaalt. Kuigi samal ajal toimusid ka teised suured üritused, näiteks hea toidu festival Pärnus, ei saanud Rakvere linnalaadal kauplejad ostjate puuduse üle kurta.

Üsna vihmaselt ja jahedalt alanud laada esimene päev kogus ilma paranedes inimesi üha juurde ning peagi võis näha müüjaid seismas tühjemapoolsete lettide taga – kaup läks kui soe sai.

Suviste peakatetega kauplev vene aktsendiga kõnelev proua tunnistas, et muret, nagu võiks kaup müümata jääda, ilmselt pole. Laupäeva pärastlõunaks olid alles vaid väiksemad suurused, suuremad olid krõbedamast hinnast hoolimata ära ostetud.

Üsna ruttu läksid kaubaks ka vast hapendatud kurgid, mida Peipsi äärest saabunud müüjad soovijaile ka lahkesti maitsmiseks pakkusid. Hea meki suhu saanud, ei heidutanud ostjaid seegi, et paari kurgi eest enam kui euro välja tuli käia. Peagi võis soolvees veel vaid üksikuid kurgikesi hulpimas näha.

Korraldaja Silva Rannaste jagas kiitust tublidele malevlastele, kes Pika tänava laada ettevalmistamisel abiks olid ning laada õnnestumisele palju kaasa aitasid.

“Kui on tervist ja jaksu, kohtume kindlasti ka järgmise aasta laadal,” lisas ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles