Rakvere linn hakkab jäätmevedu korraldama

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere jäätmejaama operaator Peeter Valing (vasakul) ja Rakvere linna keskkonnainsener Jüri Eljas arutamas Ussimäe prügila likvideerimiskava üle.
Rakvere jäätmejaama operaator Peeter Valing (vasakul) ja Rakvere linna keskkonnainsener Jüri Eljas arutamas Ussimäe prügila likvideerimiskava üle. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere linn peab ühinema korraldatud jäätmeveo süsteemiga, et mitte seada ohtu maakondliku jäätmekeskuse Ussimäele rajamise kava.


Peagi on Rakveres tulekul avaliku jäätmeveo korraldamise konkurss. Rakvere linnavalitsuse keskkonnainsener Jüri Eljas ütles, et Rakvere linn on Lääne-Virumaal viimane, kus selleni jõutakse.


Eljase sõnul ei saa maakond jäätmejaama rajamiseks raha, kui kõik omavalitsused ei ole ühinenud korraldatud jäätmeveoga.

Praeguse seisuga on jäätmevedu korraldamata peale Rakvere linna ka Sõmeru ja Vinni vallas, kuid seal veo korraldamine praegu käib.

Segased lood
Rakvere linnavolikogu majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop ütles, et volikogu võtab jäätmehoolduseeskirja ja jäätmekava küll lähikuudel vastu, kuid probleeme see ei lahenda.

"Praegu ei tea riigis keegi, milline poliitika jäätmete alal on, kas ladestamine või põletamine," põhjendas Miltop oma seisukohta.

Samas on Rakvere jäätmeveo korraldamisega siiski sundseisus, sest alates 1. juulist on Rakvere prügila suletud.

"Selleks ajaks peab kõigil kinnistuomanikel igal juhul prügist vabanemise kohta leping olema," lisas Miltop.

Praegu veavad paljud Rakvere inimesed oma prügi jätkuvalt linnametsa.

"Paraku puudub juriidiliselt võimalus risustamise eest karistada, karistada saab vaid siis, kui inimene teolt tabatakse," lausus Miltop.

Majanduskomisjoni liige Sven Seiman kurtis, et pahatihti viivad inimesed oma olmeprügi ka linna paigaldatud pakendikonteineritesse.

"Õie tänava pakendikonteiner on olmeprügi täis," tõi ta näite.

Jüri Eljas ütles, et pakendikonteinereid saab hõlpsalt teisaldada ja kui neid mingis piirkonnas hakatakse kurjasti kasutama, tuleb konteiner lihtsalt mujale viia.

"Kollaseid pakendikonteinereid on Rakveres rohkemgi, kui seadus seda nõuab, aga esialgu ei ole meil kavas konteinerite arvu vähendada," sõnas keskkonnainsener
Jüri Eljas.

Kiirustada ei maksa

Rakvere prügila sulgemine tähendab, et Rakverest hakatakse prügi vedama Tallinna, Uikala või Väätsa prügilasse, mis toob omakorda kaasa prügikäitlemise hinna tõusu.

Rakvere prügila kõrvale rajataval jäätmejaamal on juba sõlmitud eelleping siitkandi prügi põletamiseks Iru elektrijaamas.

"Suur elektrijaam põletab sorteerimata prügi ja asjatundjate hinnangul jätkub Eestis prügi ühe kuni poolteise niisuguse elektrijaama tarbeks," ütles Rainer Miltop. "Kas me peame 50 miljoni krooni eest ehitama jäätmejaama, kus prügi sorteerida, et see siis kõik ühte ahju ajada?" küsis ta ja manitses jäätmeveo korraldamisel liigsest kiirustamisest siiski hoiduma.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami rääkis, et korraldatud jäätmevedu on toonud omavalitsustele palju probleeme.

"Vedajad käivad pidevalt nõudmas hinna tõstmist," lausus Juhkami. Volikogu esimees tõi näite, et tänavu on olukord muutunud nii jaburaks, et hinnatõusu põhjenduseks tuuakse prügi sorteerimist.

"Et kui inimesed pakendeid enam konteinerisse ei pane, siis mahub sinna rohkem prügi ja konteinerid on raskemad," tõi Mihkel Juhkami esile prügifirma kummalise põhjenduse.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles