E-Betoonelement jätkab tegevust vähenenud töötajaskonnaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oli E-Betoonelemendi üks tähtsamaid töid Tallinnasse Vabaduse väljaku äärde rajatava võidusamba betoonelementide valmistamine ja montaaž.
Mullu oli E-Betoonelemendi üks tähtsamaid töid Tallinnasse Vabaduse väljaku äärde rajatava võidusamba betoonelementide valmistamine ja montaaž. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kontsernis E-Betoonelement, mis on suurim betoonelementide tootja ja terviklahenduste looja Eestis, käib töö praegu säästurežiimil.


Lääne-Viru tehaste tootmisjuht Marek Prees rääkis, et kuna tootmismaht on vähenenud, siis vaadati kulutused üle ja üritatakse tootmist korraldada selliselt, et nädala maht toodetakse kolme-nelja päevaga.

"Põhiliselt tähendab see energiasäästu ja väikseimaid kulutusi renditehnikale. See puudutab kõige rohkem meie Tamsalu tehast," selgitas Prees.

Töötajaskond vähenenud

Rakvere tehases on praegu tööjärg ees ning seal ollakse keskendunud maksimaalsele tootlikkusele. Praegu täidetakse tellimust Assamallas asuvale farmile.

"Ekspordime oma tooteid Soome, Rootsi ja Venemaale, kuid ka seal annab tunda keeruline majandusolukord," nentis Prees.

2008. aasta jooksul töötasid E-Betoonelemendi inimesed Consolise sõsarettevõtetes Saksamaal, Soomes, Rootsis, Taanis ja Venemaal.

"Töötajaskond on vähenenud meil viimase aasta jooksul orienteeruvalt 50 protsenti ja nendest inimestest kaks kolmandikku on kas ise uue töökoha leidnud või tähtajalised lepingud lõppenud," kommenteeris Marek Prees.

Kontserni alles jäänud töötajate palgad on seoses raske olukorraga ehitusturul vähenenud veerandi võrra.
Oma kliente teenindatakse endiselt kõigis E-Betoonelemendi tehastes, küll aga on tootmine korraldatud selliselt, et enamik tooteid valmistatakse Harku tehases Lääne-Virumaa inimeste kaasabil.

Ümberkorraldused
Tulenevalt nõudluse kahanemisest betoonelementide turul viib AS E-Betoonelement õõnespaneelide ja eelpingetoodete tootmise ajutiselt Tamsalu tehasest Harku tehasesse üle.

"Tootmise ümberkorraldamise eesmärk on suurema efektiivsuse tagamine ja kulude kokkuhoid. E-Betoonelemendi pakutav toodete ja teenuste valik muudatuse tõttu ei vähene ning endiselt teenindame kliente Harkus, Tamsalus ja Rakveres," kommenteeris ASi E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk.

Tamsalu tehase töötajad jätkavad tööd Harku tehases, emafirma sõsarettevõtetes välismaal ja Rakvere tootmisüksuses.

Rakveres alustati Assamalla farmi jaoks elementide tootmist.

Vaido Leosk rääkis, et hoolimata tootmismahtude vähenemisest on rahvusvahelisse gruppi Consolis SAS kuuluv AS E-Betoonelement Eestis suurim raudbetoonelementidel põhinevate ehituslahenduste ja nendega seotud teenuste pakkuja.

Eelmise aasta olulisemad tööd olid Vabadussõja võidusamba betoonsüdamik, TTÜ raamatukogu, Vaida ja Aruvalla viadukt ja Põhja-Eesti regionaalhaigla.

"Linnaelanikke rõõmustavad koostöös Aivar Simsoniga Seakülast valminud auto­tõkked ja linnadisainielemendid - tuvid ja vaalad Tallinnas, karud Toilas ja siilid Jõhvis," lisas Vaido Leosk.

E-Betoonelemendi Tamsalu tehas oli aastaid valla suurim tööandja.

Ehitusturu kokkukukkumine ja ülemaailmne finantskriis on pärssinud Tamsalu tehase tööd. Koondamiste tõttu on tehase töötajaskond oluliselt vähenenud.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et loomulikult on olnud koondamised rasked otsused tehase töötajatele, aga ka oht valla tulubaasile.

"Kuid mulle meeldib E-Betoonelemendi tegutsemine kriisiajal, sest asja püütakse ajada mitte ainult ettevõtte-, vaid ka töötajasõbralikult," rääkis Uudeberg.

Infot võimalike tulevikulahenduste kohta sai vald otseallikast.

"Tamsalu tehase paljudele töötajatele proovitakse säilitada töövõimalus Harku tehases. Käima pannakse ühendus Tamsalu ja Harku vahel," teadis vallavanem Uudeberg.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles