Riiklik komando peab reageerima minutiga

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal tegutseb 4 riiklikku ja 7 vabatahtlikku komandot.
Lääne-Virumaal tegutseb 4 riiklikku ja 7 vabatahtlikku komandot. Foto: Virumaa Teataja

Riiklikul päästekomandol on kohustus reageerida pärast väljasõidukorralduse saamist ühe minuti jooksul, vabatahtliku komando reageerimisaeg on reeglina kuni kümme minutit.

Ida päästekeskuse valmisolekubüroo juhataja Jaak Janno rääkis, et statistika puhul hakkab esimene minut jooksma hetkest, mil komandos kõlavad “kellad” ehk kui häirekeskus hakkab meeskondi välja saatma ja neile sündmuse kohta infot andma.

Vahel võib informatsioon olla väga mahukas, mis pikendab reageerimisaega. Õiguslikult on reageerimisaeg üks minut teate saamisest. “Teade aga saadakse ju ikkagi hetkel, kui teade lõpeb,” selgitas Janno. Ja alles siis peaks päästjate jaoks stopper käima minema.

Väljasõiduaegu mõjutab ka uus raadioside. Uue sidesüsteemi rakendamisega teavitati alguses häirekeskust suuliselt, raadio vahendusel. See meetod vahetati arvutipõhiste sõnumite ehk staatussõnumite vastu, mis samuti ei olnud tehnikas esinenud tõrgete tõttu täpne. “Sisuliselt võib statistikast välja lugeda, et meeskonnad jõuavad välja sõita õigel ajal,” tegi Janno lühikokkuvõtte ja lisas, et probleemid on tehnilist laadi.

Rakvere komando väljasõitude arv on nii suur seetõttu, et komando reageerib kogu maakonna ulatuses. Vahel tuleb ette sõite Kiviõlinigi. “Rakvere komando on abijõuks kogu maakonnale,” märkis Janno.

Kohale jõudmiseks kulunud lühike aeg näitab seda, et enamik juhtumeid on komando lähiümbruses, suurem aeg ulatuslikumat reageerimispiirkonda.

Kadrina vabatahtliku komando koormus tuleb Tapa ja Rakvere kandi juhtumite arvelt, sest kadrinalasi kaasatakse abijõuna väga tihti nendele.

Tamsalu vabatahtlikule komandole annab tööd linn ja selle ümbrus. Väiksematele õnnetustele reageerib komando üksi, suurematel kaasatakse abijõuna.

Roela vabatahtlik komando on ainuke Lääne-Virumaal, kellel on paakauto. See asjaolu tõstab sealsete pritsimeeste koormust, sest neid saab tulekahjudel rohkem kasutada. Operatiivkorrapidaja kaasabki Roela vabatahtlikke just veevaru pärast.

Reageerimise kiirus näitab ka seda, kui lähedal on vabatahtlikud komandost.

Linna ja alevike komandode reageerimise aeg on lühem, sest inimesed on seal komandole lähedal. Maapiirkondades vastupidi.

Kadrina komando reageerimiseaeg on väga lühike seetõttu, et see on ainus vabatahtlik komando, kus inimene töötab hommiku kella kaheksast õhtu kella viieni.

Vabatahtlikele antakse väljasõidukorraldus telefonitsi. Reeglina on nende reageerimisaeg kuni 10 minutit.

Statistika küll ei näita, kuid Lääne-Virumaal on veel üks komando – Kärmu vabatahtlik komando, millel oli mais üks väljasõit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles