Turule jõuab aina enam värskeid köögivilju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti maasikas on turul välismaisest kallim.
Eesti maasikas on turul välismaisest kallim. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti maasikas müüb Poola maasika madalamast hinnast hoolimata hästi, sama kehtib ka enamiku teiste kaupade puhul, mida turul pakutakse.

Eile enne kella 12 päeval käib elu turul vaikselt, kuid ometi on kõik juba värviline. Lettidele jõudsid kuu alguses esimesed kodumaised redised, peakapsad, nuikapsad, kurgid, tomatid, värsked kartulid ning selle nädala alguses isegi maasikad, murelid ja lillkapsad, mis on osaliselt pärit Lõuna-Eestist ja Pärnumaalt, paljud aga ka Rakvere vallast.

Eesti kaup konkureerib tugevasti Hispaania, Itaalia, Türgi ja eriti Poola viljadega. Kodumaine aed- ja köögivili on küll kallim, kuid läheb müügiks sellest hoolimata kohati jõudsamaltki kui võõrast päritolu toodang.

“Sel aastal ei lähe üldse nii hästi kui eelmisel aastal,” nendib Türgist pärit mureleid ja Poola maasikaid müüv noor naine, kelle kõrval 2-3 eurot kallima kilohinnaga Amblast pärit maasikate kastid juba peaaegu tühjaks on müüdud. Kui Poola maasikate kilogramm maksab 2-3.50 eurot, siis Eesti maasikate hind on sõltuvalt sordist 5-6 eurot kilogramm. Võõrpäritolu murelite kilohinnad jäävad vahemikku 4.50-5.50 eurot, Eesti omad on nagu maasikadki 5-6 eurot.

Turul leidub aga peaaegu kõike: välismaiseid nektariine, aprikoose, virsikuid, suvikõrvitsaid, paprikat ja Eesti päritolu rabarbereid, tilli, kanamune ning mett.

Vastavalt soovile võib turult osta ka mitut sorti kurke, kartuleid ja maasikaid.

Saadaval on lisaks värsketele kartulitele ja kaalikatele mulluseid kartuleid, mille hind keskmiselt 10-35 eurosenti, samas kui värske kartuli kilo maksab enamasti 3 eurot. Üks Eesti kartulit müüv härrasmees aga hinnasilti kartulite juurde ei ole pannud, kuna väidab, et hind on kokkuleppe asi ja kaubeldav.

Järgmise kahe-kolme nädala jooksul peaksid turuletid veelgi täienema, sest selleks ajaks valmivad Eestis suuremates kogustes mitmed köögi- ja aedviljad.

Näiteks võib tuua rohelise sibula ja lillkapsa, mis jõudsid lettidele alles nädala alguses ning, mida hetkel on müügil veel üpris vähe. Tulenevalt kauba vähesusest on lillkapsa hind 3 eurot ja rohelise sibula hind 3.20-3.50 eurot kilogramm.

Anu Liivandi koos perekonnaga müüb erinevaid aed- ja köö­givilju, mis enamasti on pärit Pärnumaalt ja enda kasvatatud.

Tema pakub lillkapsaid, kaalikaid, porgandeid, nii vanu kui värskeid kartuleid, tomateid, kurke, rediseid ja palju muud. Liivandi räägib, et turuhinna kujundavad saagi päritolu, suurus ja vanus, kuid eelkõige siiski konkurents, sest müüjaid on üpris palju. “Kindlasti mõjutab hindu  jaanipäev,” märgib Liivandi, viidates peaasjalikult just tomatitele ja kurkidele, mille kilohind tõusis nii mõnelgi letil 2 euro asemel 2.50 peale.

Väga oluline on müügi juures kauba välimus, mistõttu tehakse enne kauba turule toomist suur eeltöö kodus. Juba põllult tuues sorteeritakse kõlbmatu saak välja ja vahetult veel enne turule jõudmist ning ka kohapeal olles jälgitakse pidevalt juurikate väljanägemist, kuna hind kukub iga päevaga.

“Kodus tehtav eeltöö ongi tegelikult palju suurem kui leti taga müümine,” kinnitab Liivandi ning lisab, et turul tegeletakse siiski vaid pakkumise, kauplemise ja müümisega, kuid kodus tuleb kogu toodang ette valmistada ja kontrollida, mis on oluliselt aeganõudvam töö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles