Regionaalminister tahab maakondadest vallad teha

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler.
Regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Elmo Riig / Sakala

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler lubas juba sel nädalal esitada valitsusele haldusreformi kava, mis kehtestaks omavalitsusüksuse elanike arvu alampiiriks


25 000 inimest. Lääne-Virumaale jääks sel juhul vaid kaks valda.


Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm arvas, et olgu siis parem juba üks.

"Aga sellisel juhul tuleb kindlasti üle vaadata omavalitsuste funktsioonid ja nende otsustusõigust oluliselt suurendada," ütles maavanem.

"Oleme uues olukorras, mida enne pole olnud, ja peame hakkama teistmoodi mõtlema," lausus Tamm, kes kuulub haldusreformi toetajate hulka.

Kunda linnapea Allar Aroni meelest on regionaalministri kava pisut liiga radikaalne. "Pigem pooldaks, et meie maakonnas oleks neli kuni kuus omavalitsust," ütles Aron.

Allar Aroni sõnul on selles valimistsüklis haldusreform pisut hiljaks jäänud ja selle oleks pidanud tegema märksa varem.

"Kui riigi poolt tulnud signaal oleks tugevam olnud, oleks ehk ka meie ühinemisküsitluse tulemused Viru-Nigula vallas paremad olnud," arvas Kunda linnapea.

Kõigest hoolimata on ka Aron seisukohal, et haldusreformi on vaja. "Väikestel omavalitsustel napib eeskätt inimressurssi," selgitas ta.

Maavanem Urmas Tamm nõustus Kunda linnapeaga selles, et inimeste vähesus on üks teguritest, samas lisas ta ühinemisvajaduse peapõhjusena ka rahanappuse.

"Kõik 227 omavalitsust Eestis või 15 maakonnas konkureerivad omavahel ja niigi vähesed ressursid lihtsalt pihustatakse laiali," ütles maavanem.

Senised omavalitsused saavad regionaalmi­nist­ri eelnõu järgi osavalla staatuse.

"Uue haldusjaotuse üle otsustades peab tagama ka selle, et inimestele pakutavate teenuste kvaliteet säiliks ja paraneks ja et õigused kvaliteetsetele teenustele oleks tagatud kõikjal Eestis ning inimesed saaksid mõjutada oma elu puudutavate küsimuste üle otsustamist," rääkis Kiisler.

Valimised korraldataks eelnõu järgi analoogiliselt vabatahtlike liitumisega.

Valimisringkonnad peaksid liitujad otsustama konsensuslikult. Kohtade arv uues volikogus tuleneb kehtivast seadusest.

Uue kava kohaselt jääks Eestisse viis linna - Tallinn, Tartu, Kohtla-Järve, Narva ja Pärnu - ning 15 valda, mis kattuvad praeguste maakondade piiridega.

Lääne-Virumaal on praegu 15 omavalitsusüksust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles