Eesti grillmeistrid tõid Inglismaalt koju kaks alavõitu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaal taset näidanud grillmeistrid Aare Purk (vasakult), Reigo Lutter, Viljar Liiva, Raivo Lutter, Urmas Murumäe ja Toomas Leedu.
Inglismaal taset näidanud grillmeistrid Aare Purk (vasakult), Reigo Lutter, Viljar Liiva, Raivo Lutter, Urmas Murumäe ja Toomas Leedu. Foto: Erakogu

Põhiliselt Lääne-Viru meestest koosnev barbeque-meeskond tegi Inglismaal Bristolis mitmele maailma tipptegijale silmad ette.


End maitsvaimaks festivaliks nimetav Grillstock meelitas möödunud nädalavahetusel Bristolisse maailma osavaimad grillmeistrid ja Gurmee Gala nime all hiilgasid nende seas ka Eesti tipptegijad.  

Soolane esikoht tuli eestlastele kana, magus aga šokolaadi-vaarikafondanti grillimises. Üldarvestuses platseerus Gurmee Gala 21 meeskonna hulgas viiendaks.

“Me läksime seda võistlust tegelikult võitma, aga nii kõva taset ei osanud oodata,” tunnistas Eesti barbeque-meeskonda kuuluv Arkna mees Viljar Liiva. “Pärast esimest päeva mõtlesime, et pagan, kui esimese kümne hulka tuleme, on ka hästi.”

Grillmeistrite elu tegi keerulisemaks asjaolu, et kui tavaliselt on neil võistlustel kaasas terve kaubikutäis isiklikku inventari, siis seekord läksid nad riski peale välja ja laenutasid kõik vajalikud riistad kohapealt, sest nende üle mere transportimine oleks lihtsalt üle mõistuse kalliks läinud.

“Kujutage ette, et Markko Märtin saab oma uue võidusõiduauto kätte pool tundi enne võistlust. Vot meie olime umbes samas olukorras,” rääkis Liiva. “Kõik meie barbeque-ahjud ja -riistad olid  kohapealt kokku laenatud ja esimesel päeval läks päris palju aega nende tundmaõppimisele.”

Kodust oli neil kaasa võetud ainult paar kohvritäit tooraineid ja meeste ebaõnneks läks nendestki osa palavaga käärima.
Gurmee Gala tiimi kuulub kuus meest: lisaks Viljar Liivale veel Aare Purk, Urmas Murumäe, Toomas Leedu, Raivo Lutter ja Reigo Lutter. Kusjuures märkimist väärib fakt, et neist vaid kaks on kokandusliku taustaga.

Küsimusele, millised on viis korda Eesti meistriks tulnud Gurmee Gala trumbid, vastas Liiva kahe sõnaga: “Ülim professionaalsus.” Tema selgitusel tähendab see lausa kretiinsuseni ulatuvat täpsust ja absoluutselt iga väiksemagi detailiga arvestamist.

Samas rääkis Liiva, et üldjuhul nad ei eksperimenteeri, vaid lähevad kindla peale välja ja kasutavad juba käpas olevaid retsepte ning loomulikult on hea teada ka kohtunike maitse-eelistusi.

Kohtunikud jagasid Liiva sõnul punkte kolmes valdkonnas: kõige tähtsam oli maitse, sellele järgnesid tekstuur ehk valmidus ja lõpuks ka välimus.

Kokku oli Grillstockil viis kohtunikku, nende seas ka Eesti Grilliliidu juhatuse liige Enn Tobreluts, kelle kinnitusel oli võistluse tase tänavu võrdväärne grillimise maailmameistrivõistlustega.

“Meie BBQ võistkond saavutas publiku poolehoiu. Paljud tulid minu juurde ja ütlesid, et Eesti võistkond on väga professionaalne ja asjalik,” rääkis ta.

Tänavu kavatseb Gurmee Gala esimest korda osa võtta veel ka grillimise EMist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles