Kiri Baltoscandalilt

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimene päev: elämä on rokenroll



Sel korral siis sedamoodi, vaikselt ja tagasihoidlikult, läks Baltoscandal käima. Juba kaheteistkümnendat korda. Ja kümnendat korda Rakveres. Keegi pidas mõne kõne, vahepeal rahvas plaksutas. Aga see ei olnud üldse oluline.

Natuke olulisem oli belglaste t.r.a.n.s.i.t.s.c.a.p.e. Performance jalgrattaga poisi kõrval, kes otsekui hämmeldunult vaatas, mida see must mees seal mulli sees siputab ja miks valge mees laibana mulli najal vedeleb. Elu metamorfoos. Lootekest puruneb, vesi voolab välja ja elu ongi alanud. Baltoscandal on alanud.

Esimese päeva märksõna võiks olla armastus, õigemini küll love, sest lavalt kõlas see sõna valdavalt just inglise keeles. Nii “Seitsmes lubaduses”, “Vanemuise biitlites” kui ka Jolika Sudermanni ja Alma Söderbergi taburetihiphopis.

“Love is all you need,” kõlas korduvalt Liverpooli biitlite loona Tartu biitlite loo taustaks. Elku on rokenroll. Teatriuuendajad ei olnud veel kuulnud Matti Nykäse surematut lauset “Elämä on laiffi”. Kuigi mõtlesid nad seda küll.

Armastusest rääkisid/laulsid ka Sudermann&Söderberg, kuid nende puhul oli sisust märksa olulisem vorm. Banaalne tekst muutus naljakaks ja paeluvaks tänu sellele, kuidas seda ette kanti. Nende kahe naise rütmitunnetus ning sünkroonis häälitsemise oskus oli vapustav.

Paraku oli kolmapäeva õhtul nende ainuke etteaste Rakveres. Ja sõnadega seda etendust, mis kohati sundis silmad sulgema ja viis su lausa ekstaatilisse transsi, nii lihtsalt juba edasi ei anna. Sõnad on niikuinii ju vaid aur, mis suust välja tuleb.

Küll on võimalik minna laupäeva õhtul vaatama Random Scraem/Davis Freemani etendust “7 promises” ja aidata meestel maailm paremaks juua.

Tänavusele Baltoscandalile laupäeva südaööl punkti panevad öko-jutlustajad kutsuvad publikut üles lubadusi andma ja jagavad tasuta viina.

Mina lubasin ... ühesõnaga lubasin maailma paremaks muuta, et meie ökoloogiline jalajälg väheneks. Lubasin selle pärast, et ma armastan seda kohta, kus ma elan. Selle pärast, et elämä ongi laiffi. Ja rokenroll ka veel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles