Turul käib parimate kohtade pärast tihe rebimine

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel umbes nädala kestev maasikahooaeg tõi turu rahvast täis.
Veel umbes nädala kestev maasikahooaeg tõi turu rahvast täis. Foto: Meelis Meilbaum

Praeguse maasikahooaja tippnädalail on Rakvere turul endale head letti raske, kui mitte võimatu saada. Kõige käidavamates kohtades on letipiletid nädalateks ette ära ostetud.

Kaugelt Räpinast kohale sõitnud eakal maasikamüüjal võttis soovitud kohast ilmajäämine meele härdaks. “Viis aastat olen siin müümas käinud, aga nüüd ei ole võimalik endale enam head kohta saada. Vahendajad krabavad kõik paremad kohad endale,” kurtis ta.
Ka Põlvamaalt kohale tulnud maasikamüüja Kita nentis, et turu ülemises osas paiknevad popimad kohad on juba ammu ära ostetud, allpool aga ruumi jätkub.
Kita on Rakvere turul kauplemas käinud neli aastat. Paaritunnised sõidud võtab ta ette seepärast, et Põlvamaal korralikku turgu õieti ei olegi.
“Seal on ainult üks väga pisike turg ja näpuotsatäis rahvast. Seal ma oma maasikaid ära ei müüks,” selgitas ta. Tõdedes samas, et ega Rakveres pole ka kerge müüa, sest pakkujaid on palju – nii kohalikke kui kaugemalt tulnuid.
Sarnaselt Räpina maasikamüüjale tundus temalegi, et vahendajaid on aastate jooksul juurde tekkinud ja levimas on väike hirm, et äkki nad tõrjuvad otsemüüjad pikapeale turult välja.
Rakvere Grossi turu vanem­administraator, keda rahvasuus tuntakse turu-Tiina nime all, aga kinnitas, et sellist ohtu ei ole. Siiski on tõsi, et kõige käidavamate lettide taha on kaugemalt tulijail hooajakaupade müügiperioodil raske pääseda, sest seal on üldjuhul aastaid Rakvere turul kaubitsenud kohalikud müüjad ja vahendajad, kes ostavad kohad pikaks ajaks ette ära. Otsemüüjate ja vahendajate vahekord on administraatori sõnul umbes 60:40 esimeste kasuks.
Veel nädala jagu jätkub turul tihe sagimine, sest just umbes nii kauaks peaks perenaise hinnangul jätkuma maasikaid. Maasikamüüjaid oli reedel kokku üle kümne ning marjahind jäi kahe ja poole ning kolme
euro vahele.
Turu suurimaks plussiks poodide ja kaubanduskeskustega võrreldes peab ta võimalust kauba müüjaga vahetult suhelda, toodet maitsta ja hinna üle kaubelda. “Poes lähed lihtsalt riiuli juurde, võtad kauba ja kõnnid kassasse, kõik,” võrdles perenaine.
Kuigi turu hiilgeajad jäävad tema hinnangul umbes kümne aasta tagusesse aega, leidis Tiina, et pärast vahepealset mõõna on inimesed hakanud turgu enda jaoks uuesti avastama. Mitte sellepärast, et seal odavam oleks, vaid pigem just seetõttu, et turult saab ausat Eesti kaupa.
Reedel olid hinnad Rakvere turul eurodes kilogrammi kohta järgmised: kartul 1–2,50; maasikas 2,50–3; tomat 2,50–3; kurk 2; värske kapsas 1; lillkapsas 2; kaalikas 2; aedoad 3; till 6; hernes 5,90; kukeseen 8–10; nektariin 3; ploom 3,50 ja murel 4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles