Rakvere ootab meenutusi vabadussõja mälestussamba taastamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabadussõja mälestussamba taasavamisest Rakveres möödub tänavu 20 aastat, selle ajaloolise sündmuse tähistamiseks korraldab Rakvere linn 30. augustil ausambamäel mälestusmiitingu ning avab Lääne-Virumaa keskraamatukogus vabadussõja ausamba taastamise lugu jutustava näituse.


Näitusel saab näha ausamba projekti materjale, kohalikke ajalehti, linnavalitsuse protokolle, Memento Rakvere ühingu asjakohaseid materjale ja muud huvipakkuvat.
“Kutsume üles inimesi kirja panema oma meenutusi samba taastamise
aegadest, jagama meiega oma fotosid, mälestusi, kirjutisi, säilinud dokumente, helindeid sellest ajast,” lausus Rakvere linnapea Andres Jaadla.
Jaadla sõnul saadi ausamba taastamiseks raha annetustest, taastamistöid toetasid arvukad asutused ja organisatsioonid. “Võib-olla leidub meie seas inimesi, kes mäletavad seda ajaloolist sündmust. Ehk on kellelgi veel alles samba kujutisega viierublased meenekaardid, mis ausamba taastamise toetuseks müüki paisati,” lisas Jaadla.
Materjalid on oodatud Rakvere linnavalitsusse postiaadressil Tallinna 5, 44306 Rakvere või e-posti aadressil sven.kesler@rakvere.ee, tel 322 5822. Vajadusel teeb linnavalitsus materjalidest koopiad, materjalid tagastatakse.
Rakvere kesklinnas asuv vabadussõja ausammas avati 30. augustil 1925. aastal kõigile virumaalastest vabadussõja ohvritele. Professor Amandus Adamsoni modelleeritud sõjameeste kujud valati pronksi Itaalias Pistoias.  Samba tsementbetoonist aluse projekteeris ehitusinsener Ferdinand Gustav Adoff.
Mälestusmärk purustati 21.-22. oktoobril 1940. aastal. Praegune ausammas on taastatud koopiana, mille tegid kujur Lembit Palm ja arhitekt Kuno Raude. Ausammas taasavati 30. augustil 1992. aastal.
Meenutamaks originaalausamba purustamist kinnitati uue monumendi esiküljele tükike algse skulptuuri pronksivalust, millel on tekst: „Prof. Adamson 1925 Pistoia“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles