Oandult algab kogu Eestit läbiv matkatee

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK juhatuse esimees Aigar Kallas (vasakul)  ja alpinist Alar Sikk paigaldasid enne teele asumist stardipaika matkatee algusposti.
RMK juhatuse esimees Aigar Kallas (vasakul) ja alpinist Alar Sikk paigaldasid enne teele asumist stardipaika matkatee algusposti. Foto: RMK Matkatee

Pühapäeval alustasid matka Oandult Iklasse kuus inimest, näitamaks, et 370 kilomeetrit on võimalik läbida igaühel; retk peaks kestma üksteist päeva.


Üleeile avati esimene kogu Eestit läbiv matkatee, mille loomise mõtte ja tee enda valmimise vahele jäi kümmekond aastat.
Lahemaal Oandu looduskeskuse juurest algav ning Iklas Eesti-Läti piiripunktis lõppev põhjast lõunasse suunduv RMK matkatee läbib kuut maakonda, üheksat kaitseala, kahte rahvusparki ning kolme riigimetsa puhkeala ning on 370 kilomeetrit pikk.
Matkatee kulgeb muu hulgas läbi paksude Kõrvemaa metsade ja Euroopa ühe võimsama soomaastiku – Soomaa rahvuspargi, jõuab vongeldes mereäärsetesse rannaküladesse ja Liivi lahe kaunitele randadele.


Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) juhatuse esimees Aigar Kallas ütles avaüritusel, et matkatee on eriline selle poolest, et võimaldab Eestimaa läbi käia ilma uhkeid autosid ja lennukeid kasutamata ning mööda asfalti liikumata. Kallas lisas, et Eesti on suhteliselt tasase maastikuga, nii et matkarada peaks olema füüsiliselt läbitav igaühele. “370 kilomeetrit ei pea käima ühekorraga. Seda võib teha etapiti, selliselt on see matkarada ka üles ehitatud. Erinevates kohtades saab alustada ja lõpetada, jätkata sealt, kus juba käidud,” rääkis Kallas.


RMK matkatee on tähistatud kilomeetripostide ja suunavate viitadega, mis teevad eksimise keeruliseks. Infotahvlid rajal annavad ülevaate metsamajandusest ja -pärandist, kultuurist ja puhkamisest. Täpseid rajakaarte ja -legende saab RMK looduskeskustest ja teabepunktidest, mida on üle Eesti 26.
Matkatee ei ole päris uus, vaid sellel on palju lõike, mida on kasutatud matkaradadena ka juba varem. “Sellest rajast 80 protsenti on valminud aastakümnete jooksul. Näiteks Lahemaal on matkaradu rajatud rahvuspargi loomisest alates. Idee taolisest matkateest on küll juba kümme või pisut rohkem aastat vana, kuid väga tõeliseks muutus asi siis, kui 2009. aastal hakkas RMK majandama ka kaitsealasid. Selliselt oli meil trasside planeerimine lihtne, sest rääkisime oma objektidest, radadest, mida ise valdasime,” kõneles RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo. Ta lisas, et kõige uuem ning rohkem avastamist ootav lõik asub Rap­lamaal.


Pühapäeval alustasid Oandult teekonda RMK juhatuse esimees Aigar Kallas, alpinist Alar Sikk, matkaekspert Tõnu Jürgenson, jooksja Heleen Vennikas, arst Julia Ivanova ning filmi- ja fotomees Kristjan Kaljund, kes läbivad matkatee täies pikkuses, kasutades nii kondimootorit, ratast, ATVd, hobust kui ka lotja. Enne teele asumist pandi püsti raja algus- ning ühtlasi stardipost. “Sarnase matkateest teavitava posti paigaldame Iklas, kui kohale jõuame,” ütles Kallas.
Eri elualade esindatest koosnev seltskond, kelle matkakogemus on samuti ebaühtlane, kuigi siiski keskmisest suurem, ei kahelnud, et Iklasse koos kohale jõutakse.


Raja eri etappidel ühinevad põhimatkajate rühmaga ka ettevõtja ja rännumees Tiit Pruuli, näitleja Kadri Adamson, raadio­hääl Kertu Jukkum, laulja Gerli Padar, Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten ja turundusjuht Kat­rin Klein, fotomees Jarek Jõepera, Statoili peadirektor Kai Realo, kutseline sõjaväelane Hannes Võrno, perearst Anneli Talvik, keskkonnaminister Keit Pentus ning ettevõtjad Tõnu Ehrpais ja Margit Härma.
Matkaseltskonna teekonda saab jälgida ametlikust blogist aadressil www.rmk.ee/loodusegakoos. Sinna pannakse lisaks ülevaadetele üles ka videoklippe ning fotosid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles