Jäneda ootab külalisi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda talupäevade lahutamatuks osaks on ikka uue põllutehnika näitus.
Jäneda talupäevade lahutamatuks osaks on ikka uue põllutehnika näitus. Foto: Jäneda Mõis

Jäneda on 1992. aastast alates juulikuu viimasel nädalavahetusel oodanud külla Eesti tublisid talupidajaid ja põllumehi, et enne koristusaega veidi ühiselt hinge tõmmata ja vanade tuttavatega kohtuda.

Oodatud on ka linnarahvas, et veeta mõnusalt kaks üritustetihedat suvepäeva.

28. ja 29. juulil toimuvad arvult 21. talupäevad, kus tavakohaselt kuulutab Eestimaa Talupidajate Keskliit ürituse avatseremoonial välja konkursside “Eesti parim talu 2012” ja “Parim talumetsamajandaja 2012” võitjad.

Talupäevade lahutamatuks osaks on kõnekoda, kus aastate jooksul on ägedaid sõnasõdu maha pidanud riigiametnikud ja põllumehed. Seekord on Pullitalliteatris peetava kõnekoja teema “Põllumajanduse ja maaelupoliitika tulevik” ja kõneleja põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Talupäevade peakorraldaja Enno Musta sõnul on aegade jooksul talupäevadel omavahel oskustes jõudu katsunud nii taluperenaised kui ka -peremehed.

Põnevale ja lõbusale mõõduvõtmisele saab kaasa elada seekordki. Selleks tuleb vaid laupäeval kell 17.30 endale leida parim koht Pullitalliteatri ette, kus toimuvad esimesed maakondadevahelised taluperenaiste ja -meeste pannkoogiküpsetamise võistlused.

Nädalavahetusel muutub Jäneda ka festivalipaigaks. Talupäevalised saavad osa lihafestivalist: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda tutvustab veise- ja lambalihast valmistatud toite ning lihalõikust.

Midagi uut on hobusekasvatajaile ja hobustest huvitujaile. Hobusekasvatajate selts tutvustab nii laupäeval kui ka pühapäeval Eestis kasvatatavaid hobusetõuge.

Kui üle vaadatud uusim tehnika, tõuloomad, talutoodangu ning käsitöö müügiletid, tasub aega võtta ka välilaval toimuva jälgimiseks. Kes laupäeval ei tunne huvi kõnekoja vastu, võib samal ajal vaadata Eesti rahvarõivaste demonstratsiooni teemal “Talurahvas kui traditsiooni kandja”.

Kultuuriprogrammi täidavad Teet Tihvani bigbänd, Türi laulupoiss Kaarel Orumägi ja Jüri Homenja. Kel mõnus muusika tantsuhimu tekitab, saab varbad villi tantsida laupäevasel talupäevasimmanil Musta Täku Tallis, kus laval seavad end sisse Alen Veziko ja bänd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles