Suguvõsa kokkutulek on tähtsam sündmus kui sünnipäev

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudeküllide suure suguvõsa noorimad liikmed langetavad kokkutuleku lipu.
Uudeküllide suure suguvõsa noorimad liikmed langetavad kokkutuleku lipu. Foto: Aavo Leemets

Möödunud nädalavahetusel oli 94 elanikuga Uudekülas rahvast neli korda rohkem kui tavaliselt, sest Kasemetsa talus toimus tugevate juurtega Uudeküllide suguvõsa järjekordne kokkutulek.

“Suguvõsa kokkutulek on minu jaoks tähtsam sündmus kui sünnipäev. Rõõmus elevus on hinges, kui kohtun oma sugulastega, kellega mind seovad ühised esivanemad ja kaunid mälestused. Meie sugupuu on suur ja kokkutulekul on tulnud ette meeldivaid üllatusi, kui noorema põlvkonna esindajad avastavad, et neile tuttav inimene on ka kauge sugulane,” rääkis Uudeküla elanik ja Uudeküllide sugupuusse kuuluv Aadu Uudmäe.

Mitmekülgne spordimees Jaak Uudeküll sõnas, et need tema sugupuu liikmed, kes on jäänud elama Uudeküla maile, hoiavad küla elujõulisena ja suguvõsal on vilka seltsieluga külas meeldiv kokkutulekuid korraldada.

Uudeküllide suguvõsa uurijatena on teinud ära mahuka töö Mall Grauberg, neiupõlvenimega Udeküll, ja Katrin Uudeküll. Aastatepikkuse töö tulemusena on Uudeküllide suure sugupuu ajalugu jäädvustatud nii sõnas kui pildis.

Katrin Uudeküll rääkis, et Uudeküllide sugupuu algab 1804. aastast, kui tema esiisa Kustase Juhhan tuli Mädapea mõisast Uudekülasse elama. “Tal oli üheksa last, kellest nelja järglased moodustavad sugupuu kõige suuremad ja tugevamad oksad. 208 aastaga on Kustase Juhhanil teadaolevalt olnud kokku üle 1300 järglase ja on jõutud kümnenda põlvkonnani,” kõneles Katrin Uudeküll. Uusi sugupuu liikmeid sünnib igal aastal 20 ringis ja viimati alles päev enne kokkutulekut, 19. juulil.

Katrin Uudekülli sõnul oli neid teadmisi kasutades võimalik kõik Uudeküllid taas kokku kutsuda Uudekülla Kasemetsa tallu suurele suguvõsa kokkutulekule, kus osales 305 inimest. “Korraldame suurt kokkutulekut alates 2004. aastast iga nelja aasta tagant. Esimesel korral oli osalejaid lausa pool tuhat. Esimest sugupuu kokkutulekut on hea meelde jätta Ateena suve­olümpia toimumise järgi. Uudeküllide sugupuu kõige kuulsam liige ongi olümpiavõitja Jaak Uudmäe, kes võitis kolmikhüppes kulla 1980. aasta Moskva olümpiamängudel,” kõneles Kat­rin Uudeküll.

“Kokkutuleku juurde kuulub mitmekülgne spordiprogramm, mis algab ühe-, kahe-, kolme- ja neljaaastaste jooksudega, järgnevad teatevõistlused, jõumeeste võistlus, meeste hoota kaugushüpe ja naiste kettaheide,” tutvustas Katrin Uudeküll.

Õhtutundidel peeti ära veel palju kaasaelamisrõõmu tekitanud meeste võrkpalliturniir ja naiste-laste rahvastepallivõistlus. “Kaugushüppe ja kettaheite rändauhinnad naelikud ja ketas pärinevad meie suguvõsa kuulsalt spordi ja ühistegevuse eestvedajalt Oskar Uudeküllilt, kes veel 2004. aasta kokkutulekul oli kõrges eas mehena meiega koos. Rändauhinnale saab võitja graveerida oma nime,” lisas Katrin Uudeküll.

Tänavusel kokkutulekul võitis jõumeeste võistluse Martin Uudeküll, hoota kaugushüppe Jaagu poeg Jaak Joonas Uudmäe ning kettaheite teist korda järjest Hanna-Liisa Udeküll.

Kokkutuleku lipu heiskasid kõige eakamad sugupuu liikmed ja langetasid kõige väiksemad.

“Lõpetuseks mõõtsime ära 2004. aastal istutatud sugupuu tamme kõrguse ja ümbermõõdu ning soovisime kõikidele puudele, nii Uudeküllide sugupuule kui tammele, head kasvamist. Kohtume jälle nelja aasta pärast,” kõneles Katrin Uudeküll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles