Kunda linna ja Viru-Nigula valla ühinemine jääb ära

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda eilne otsus tõmbas ühinemisele Viru-Nigulaga kriipsu peale. Aeg peab arutust andma.
Kunda eilne otsus tõmbas ühinemisele Viru-Nigulaga kriipsu peale. Aeg peab arutust andma. Foto: AFP / Scanpix

Kunda volikogu ütles eile pärastlõunal selge ei kavandatud ühinemisele Viru-Nigula vallaga. Ühinemisest loobumise taustal on taas esile kerkinud segased haldusreformikavad.


Kunda volikogu otsustas eile häältega 8:2 mitte esitada valitsusele taotlust Kunda linna ja Viru-Nigula valla ühinemiseks, mis tähendab, et nende omavalitsuste liitumine sügisel jääb ära.


Volikogu oma otsust ei põhjendanud, kuid ilmselt peitub vastuhääletamise põhjus regionaalminister Siim-Valmar Kiis­leri poolt väl­ja käidud hal­dusreformi kavas.

"Mis mõtet on sel vahepealsel ühinemisel, kui mõne aja pärast niikuinii ühinemine ees ootab?" küsis volikogu liige Arvo Vainlo.

Volikogu esimees Anne Tasuja, kes oli üks kahest ühinemise poolt hääletajast, juhtis küll volinike tähelepanu asjaolule, et vabatahtlikult ühinedes ootaks Kundat ja Viru-Nigulat kumbagi umbes 2 miljonit krooni ühinemistoetust, mis praegusel raskel ajal marjaks kuluks, kuid volikogu liikmed kahtlesid, kas riik lubadustest hoolimata toetust maksaks.

"Minul on muidugi kahju, aga mis see enam loeb," lausus Tasuja.

Kunda volikogu otsus tuli väga suure üllatusena nii Viru-Nigula vallavolikogu esimehele Ain Tiivasele kui ka Lääne-Viru maavanemale Urmas Tammele.

"Võtsid meie suurest juhist ja õpetajast regionaalministrist õpetust," kommenteeris Tiivas kundalaste otsust.

"Kui ikka laevuke teeb kannapöördeid ja ei saa aru, kes on kapten ja kes tüürimees, on pardalolijatel raske otsuseid langetada," lisas ta.

Tiivas ütles, et ta ei tea veel, mil moel ise hääletab, juhul kui täna õhtul Viru-Nigula volikogus üldse hääletamiseks läheb. Tema sõnul on võimalus hääletamine ka edasi lükata, et oodata ära, mis saab Kiisleri haldusreformi kavast.

Päris maha visatud ühinemise ettevalmistamisele kulunud enam kui 100 000 krooni Tiivase hinnangul siiski ei ole, sest tehtud on põhjalikke analüüse kahes omavalitsuses valitseva olukorra kohta ja kavandatud ühiseid arenguid.

"Koostöö jätkub kindlasti, vaatamata sellele, et ühinemist praegu ei toimu," lubas Tiivas.

Urmas Tamme hinnangul on Kunda volikogu eilne otsus tüüpiline näide julgusest otsuseid langetada ja sellega anti otsustamine riigile.

"Räägitakse küll, et omavalitsused peavad saama rohkem otsustusõigust, aga kui on vaja otsuseid teha, jäetakse need tegemata," lausus maavanem.

Erinevalt Ain Tiivasest arvas Urmas Tamm, et ka tehtud analüüside tulemused vajavad kindlasti põhjalikku ülevaatamist ja väga suurt kasu nendest oma edasise tegevuse planeerimisel ei ole.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles