Nädala kaja: Jurassic Park

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Mäe
Aarne Mäe Foto: Tairo Lutter

Reformierakonna valik kutsuda aasta enne kohalikke valimisi Rakvere linna juhtima Toomas Varek oli ühtaegu nii ettearvatav kui ka üllatuslik samm.

Ettearvatav seetõttu, et neil oli kohustus minna kindla peale välja, üllatav aga sellepärast, et pöörduti dinosauruste manu väljaspool enda erakonda.

Kahtlemata on Toomas Varek ülikogenud poliitik ja väärikas isik, aga kui reformierakond tahab ka pärast järgmise aasta 20. oktoobrit Rakvere juhtimises esimest viiulit mängida, siis selline käik võib osutuda harakiriks.

Niigi on sotsid näidanud end tõusva parteina juba eelmistel kohalike volikogude valimistel ja pole alust arvata, et järgmisel korral midagi muutub, meeldigu see meile või mitte.

Mõistagi ei tule ühe põhimõttekindla reformierakonna valija silmis kasuks Vareki padukeskerakondlik minevik, kuid selle jaoks, kes vaatab asju inimkeskselt, pole tal häda midagi –  endine linnapea ja riigikogu liige, kauaaegne spiiker, isegi minister olnud, kohaliku kolhoosiesimehe kohast rääkimata. Ühesõnaga – oma jope!

Aga nentigem, et Rakvere võimuladvik on tuntud selle poolest, et siin on alati ruulinud parempoolsed jõud ning isegi aegadel, mil keskerakond purjetas Eestis kohalikes omavalitsustes laineharjal, suudeti Rakvere poliitilisest juhtimisest nad oskuslikult auti mängida.

Just Toomas Varek on keskerakonna tipppoliitiku ja siinse piirkonna juhina olnud üks kesikute niiditõmbaja. Ta on lugenud koos võitluskaaslastega valimisteööl kokku küll suuri häälesaake, kuid kohtade jagamist pidanud alati hapu näoga kõrvalt vaatama.

Nüüd, mil riigikogu on jäetud ja keskerakond hüljatud, elab ta pikaaegse tipppoliitiku ja samal ajal ka eduka ettevõtjana mõnusat rantjeeelu. Aga mis seal ikka, aastakese võib ju tuttaval meeritoolil istuda, muidu hakkabki igav. Eks hiljem vaata edasi.

Iseasi, kas koalitsioonipartner IRL asjade sellise arengu alla neelab. Aga miks ka mitte, sest Rakvere jõutelg on niikuinii paigast nihkumas, siin on võimetu olnud ka tubli köielkõndijast volikogu esimees Mihkel Juhkami.

Samas teame, et kohalikus poliitikas näib olevat suurem tähtsus inimesel endal kui parteil, ja de facto on Varek ju praegu parteitu, kuid ometi tundub ta siinses kontekstis nagu lammas hüljeste lesilas. Tõsi, ka oravate täidetud ühel abilinnapea kohal on endine keskerakondlane –  Allar Aron. Nõnda on Rakveres kesikuviha lahtunud ning selle on asendanud sotsiviha. Pärast paari aasta tagust võimupööret osutati aga tollasele sotsist linnapeale Rannar Vassiljevile tahtmatult hoopis suur teene, kui talle sillutati tee Toompeale, kus istub mugavalt kõrvuti koos Indrek Saarega. Vaat siis, kust Rakvere poliitikute uue põlvkonna leiab ... Õnneks või kahjuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles