Laekvere veeprojektile tõmmati joon alla

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Viimsi Keevitus lõpetas tööd ligi kaks kuud varem ning nende tegevusega jäi vald väga rahule.
AS Viimsi Keevitus lõpetas tööd ligi kaks kuud varem ning nende tegevusega jäi vald väga rahule. Foto: Aarne Laas

Laekvere aleviku veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteemide uuendamine ning reoveepuhasti rekonstrueerimine on lõpetatud, ehitaja andis objekti vallale üle juulis.

Tööde käigus asendati uutega kõik aleviku vee- ja kanalisatsioonitorustikud, vastavalt 5589 ja 4809 meetrit, paigaldati 252 kanalisatsioonikaevu, rekonstrueeriti kaks veepumplat ja biopuhasti ning likvideeriti kaks kasutusest väljas puurkaevu.

Laekvere vallavanem Aarne Laas ütles, et tööde maht suurenes võrreldes algselt kavandatuga projekteerimise käigus oluliselt. Näiteks vee- ja kanalisatsioonitorustiku kogupikkus kasvas 2570 meetri võrra.

“Tänu projekti elluviimisele on oluliselt vähenenud veevärgi lekked ja avariid ning sademevete kogus ühiskanalisatsioonis, samuti tagatakse elanikele kvaliteetne joogivesi. Reoveepuhasti rekonstrueerimise tulemusena vastab puhastist loodusesse lastav vesi kehtivate õigusaktide normatiividele. Loodetavasti vähenevad ka riigieelarvesse makstavad saastetasud,” rääkis Laas.

Vallavanem rõõmustas, et tööd lõppesid pea kaks kuud enne tähtaega, mis on tema praktikas harukordne juhtum. “Tavaliselt jäävad projektid töösse veel mitmeks kuuks pärast lõpptähtaega. Tänu peatöövõtja Viimsi Keevituse heale tööle on heakord Laekvere alevikus isegi parem kui enne kaevetööde algust,” kõneles Aarne Laas.

Tööde järel taastas ettevõte haljastuse, samuti teed, mis on nüüd uue kattega.

Laekvere elanik Õilme Lainesaar ütles, et veekvaliteet paranes tunduvalt.

“Varem vesi haises ja ei kõlvanud juua, nüüd võib seda otse kraanist võtta,” ütles kortermajas elav Lainesaar.

Ta lisas, et Laekvere näeb kaunim välja kui enne, ning tõi näiteks korralikke muruplatse ning uut liivakasti mänguväljakul.

Ehitustööd tegi AS Viimsi Keevitus koos alltöövõtjatega.

Tööde järele valvas OÜ Vealeidja ja projekti juhtis AS Infragate.

Projekti kogumaksumus koos käibemaksuga oli 1 806 109 eurot. Euroopa Ühtekuuluvusfondi toetus oli 1 148 836 eurot ja Laekvere valla omaosalus 356 255 eurot, omavalitsuse kanda jääb ka käibemaks, mis on umbes 300 000 eurot.

Vald võttis omaosaluse katteks KIKilt 350 000 eurot laenu.

Kuigi ehitustööd on läbi, jätkub veel aruannete koostamine, finantsgarantiide vormistamine ja muude projekti lõpetamisega seotud toimingute tegemine. Pidulik üritus, kus tänatakse kõiki projektis osalenud inimesi ja ettevõtteid, on kavas septembri keskel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles