Skip to footer
Saada vihje

Karask – unustatud vana, kõige parem uus

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

“Ütle lapsele, et palun söö karaskit. Teate, ta ei söö. Aga kui te selle millekski muuks nimetate: magus kakuke või koogike, oh sa poiss, küll söövad.”


Just selliste sõnadega ärgitas leivameister Annely Maksan Palmse mõisatoidufestivalil karaski küpsetamise koolitusel emasid oma lastele tervislikku karaskit küpsetama.

Koolitaja sõnul on kõik hea ja uus tegelikkuses ammu unustatud vana, nii ka karask, mida ajalooliselt on Eestis tehtud odrajahust piima ja veega segatuna. Seejärel küpsetati tainast tulepaistel või pandi tuha sisse ning saadi kõvad pätsikesed, mis värskest peast olid mõnusad, kuid hiljem muutusid kuivanud ning murenevateks käkkideks.

Koolitusel õpetas Annely Maksan tegema tavalist karaskit, mis valmib kõigest tunniga. Hea karaski saamiseks peaks aga jälgima kaht olulist asja. Esiteks ei tohi väga paksu tainast teha, sest siis jääb karask küpsetamise järel kuiv ning kipub murenema. “Selline paras tainas, mis on segatav,” märkis Maksan.

Teiseks ei tohi tainast liiga paksult vormi panna, sest siis ei küpse see korralikult ära. “Juhtub nii, et te võite teda küpsetada poolteist tundi ja kaks tundi, aga ta ei küpsegi ära. Jääbki keskelt vedelaks,” selgitas koolitaja, kes julgustas perenaisi karaskiga katsetama.
“On ka neid, kes ütlevad, et leiva ja karaski maitse peaks olema puhas, kuid karaskiga on võimalik eksperimenteerida,” lausus Maksan, kes ise just nimelt seda teha armastab.

Ta soovitas magusa karaski tainasse riivida näiteks mahlast porgandit või siis puuvilju: aprikoosi, rosinaid, ploome ja natuke kaneeli põnevama maitse saamiseks. Miks mitte peita sinna sisse isegi kaerahelbeid.

Soolase karaski tainasse sobivad hästi näiteks küüslauk, petersell või maasuitsupekk. “Mida iganes suudate välja mõelda,” julgustas Annely Maksan.

Et karask veel paremini alla läheks, sobib sinna kõrvale ideaalselt kas munavõi või tšilli-kaneelivõi: vahusta või, lisa kas peenestatud muna ja sool või kaneeli ja natuke tšillipipart.

Kohupiimakarask
 

4 dl odrajahu
2 dl keefiri
100 g kohupiima
1 muna
1 tl soola
1 spl suhkrut
50 g võid või õli
1 tl soodat

Sega kohupiim, muna, keefir, sool ja suhkur. Lisa sulatatud või ja soodaga segatud jahu. Hea karaskitainas sarnaneb konsistentsilt hapukoorega. Küpseta 180kraadises ahjus 35-40 minutit.
Allikas: Annely Maksan
 

Kommentaarid
Tagasi üles