Aidu karjäärist võib saada supelrand

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjäär
Karjäär Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Maaülikooli maastikuarhitektuuri eriala üliõpilased näevad Aidu karjääris tulevikus kõrgseiklusparki ja sukeldumiskeskust, ekstreemspordiradu ja sõudekanalit, suplusrandu ja paadilaenutust, kirjutab ajaleht

Põhjarannik

.


Neli ja pool kuud kestnud töö tulemusena esitleti eile hulganisti skeeme ja jooniseid, mis aitasid sõna toel Aidu karjääri tuleviku üsna ilmekalt silme ette manada.

Aasta tagasi pakkus Eesti maaülikool Aidu karjääri ümbruse valdadele, et maastikuarhitektuuri üliõpilased võiksid karjääri tuleviku kujundamiseks oma ideed välja pakkuda. Eile tuldi Maidlasse oma kavandeid tutvustama.

"Kuna tegemist on töötava karjääriga, kuhu Eesti Põlevkiviga mitte seotud inimesi niisama lihtsalt ei lubata, polnud meil võimalik väga tihedalt kohapeal tutvumas käia. Ka on maastikukujundamisel väga oluline reljeefiinformatsioon karjääri kohta suhteliselt poolik," tegi üliõpilasi juhendanud maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikuarhitektuuri osakonna juhataja Toomas Muru hakatuseks teatavaks tõsiasjad, mis tudengite töö keerulisemaks muutsid.

Ideekavandeid tehti neljas grupis ja nõndaviisi, et alguses määratleti ühiselt olulisemad alad ning seejärel keskendus grupi iga liige ühele neist.

"Minna nii kõrgele kui võimalik ja nii sügavale kui võimalik," oli esimese grupi moto.

Sellest tulenesid kõrgseikluspargi mõte (kolm 30-50 meetri kõrgust omavahel liugkaablite ja rippsildadega ühendatud mäge postidele paigutatud seiklusrajaga) ja kuni 50 m sügavuse sukeldumiskompleksi idee (et sukeldujatel põnevam oleks, võiks sinna uputada vanu kaevandusmasinaid). Viimase kõrval võiks olla võimalus tegeleda veespordiga ning ka osa majutuskohti võiks olla veepealsetes majakestes.

Maidla vallajuhtide hinnangul väärib päris mitu üliõpilaste ideed tõsist kaalumist. Nagu ka ASi Eesti Elekter esindaja Oleg Sõnajala eile laiemalt tuvustatud mõte panna karjääris püsti 34 tuulegeneraatorit.

Aeg ideede küpsetamiseks on mõneti piiratud, sest 2013. aastal tegevust lõpetav Aidu karjäär võimaldab praegu veel töötavas osas iga päevaga üha vähem midagi tulevikku silmas pidades teistmoodi kujundada. Näiteks mõnes kohas sügavamalt kaevata või teisale suurem mägi kuhjata.

Uuesti kogunetakse Maidlas maaülikooli, naabervaldade ja Eesti Põlevkivi esindajatega aprillikuus, et alustada teemaplaneeringu lähteülesande koostamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles