Video: isamaaline laul "Eesti, üks ja ainus"

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Nurmoja.
Jaanus Nurmoja. Foto: Erakogu

Jaanus Nurmoja on loonud uue isamaalise laulu “Eesti, üks ja ainus”, mille kohalik meeskvartett HaLe Ma Eesti taasvabanemise aastapäeva tähistaval ökopäeval Rakvere kirikupargis ette kandis.

Kammerkoori Solare lauljatest moodustatud meeskvarteti HaLe MaJa nimi koosneb lauljate eesnimede Hannes, Lembit, Margus ja Jaanus esimestest tähepaaridest.

Laulu autori Jaanus Nurm­oja arvates on teosel eeldusi saada massilauluks, kui avalikkus selle omaks võtab.

“See on ühtlasi minu vastus küsimusele, milline võiks olla Eesti hümn, kui selleks ei oleks praegune, välismaist päritolu eestindatud laul,” selgitas Nurm­oja. “Igal juhul on uus isamaaline koorilaul olemas, kujunegu selle saatus milliseks tahes. Ja esiettekanne oli igati kohasel päeval.”

Mis puudutab omamaise hümni kriteeriume, siis Nurm­oja sõnul peaks Eesti hümniks sobiv laul olema pigem vanamoodne, rahvusromantismi ajastu vaimus muusikateos, mõõdukalt bravuurne, reibas ja pidulik ning mugavalt lauldav.

“Meloodia peaks olema nii lihtne kui võimalik ning universaalse ulatusega – lauldav ühtaegu sopranile ja aldile, tenorile ja bassile, ilma et keegi neist peaks oktaavihüppeid sooritama. Vähemalt massilaulmist eeldav versioon peab mõistagi olema kõigile sobivas, soovitavalt puhkpilliorkestrile võimalikult mugavas helistikus. Tekst omakorda peaks väljendama asukohta, rahva põlisust, vabanemist võõrvallutajatest, truudust ja seda, et Eestit on ainult üks ning rohkem kodumaid eesti rahval võtta pole. Arvan, et uus isamaalaul vastab neile kriteeriumidele,” arvas ta.

Samas ei tähenda eelöeldu Nurmoja sõnul seisukohta, nagu polekski Eestis varem loodud hümniks sobivaid laule. “Tuntud koorilaulude hulgas on neid minu arvates kaks: Karl August Hermanni “Munamäel” ja Tuudur Vettiku “Su Põhjamaa päikese kullast”.”
Kirikupargis esines välilaval teiste hulgas ka Kadri Voorand oma trioga.

Videot saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles