Suuruselt kolmas küüslauk kasvas Mädapea külas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubli küüslaugukasvataja Taavi Kasemets võtab mister Küüslaugult vastu auhinda.
Tubli küüslaugukasvataja Taavi Kasemets võtab mister Küüslaugult vastu auhinda. Foto: Anatoli Makarevitš/Vooremaa

Mädapea aiapidaja Taavi Kasemets kasvatas nii suure küüslaugu, et saavutas sellega Jõgeva küüslaugufestivalil teise-kolmanda koha. Uhkeima kübara kandja elab aga Rakveres.

Jõgeval külmalinna küüslaugufestivalil korraldatud konkursil “Suurim küüslauk” teise-kolmanda koha vääriliseks tunnistatud kibedamaitseline küüslauk oli 89,5 mm läbimõõduga ning see kasvas aia- ja põllupidaja Taavi Kasemetsa talus Rakvere vallas Mädapeal.

Taavi Kasemets oli küüslaugufestivalil käinud varemgi. Küüslauku müüma tuli ta aga esimest korda.

“Ürituse korraldajad panid tähele minu suuremõõtmelisi küüslaukusid ning soovitasid need konkursile hindamiseks esitada. Võtsingi nende nõu kuulda,” rääkis ettevõtja.

“Teadsin, millistes mõõtmetes küüslaugud olid varasematel konkurssidel auhindu pälvinud. Nii aimasin, et minu oma ei jää just kõige viimaseks. Kolmas koht tuli aga ikkagi üllatusena.”

Hiiglaslik küüslauk oli sordist, mis välja aretatud põlisest Vene küüslaugust. Taavi Kasemets kasvatab seda teravalõhnalist maitse- ja ravimtaime neljandat aastat ja tänavu on tal 0,2hektariline küüslaugupõld.

“Endale maitseb mulle küüslauk väga, söön seda võimalikult palju ja lisan erinevatesse toitudesse,” märkis Mädapea küla küüslaugukasvataja.

Kohta jaganud küüslauk, mille kasvatas Illar Roos Imaverest, oli samuti 89, 5millimeetrise läbimõõduga. Võitjaks tunnistati aga 95millimeetrise läbimõõduga küüslauk, mille esitas konkursile Mare Kornel Jõgeva vallast Ellakvere külast.

Küüslaugufestival toimus külmalinnas Jõgeval viiendat korda.

“Ideaalis on meie festival selline, et küüslaugukasvatajad saavad kokku, vahetavad muljeid, võrdlevad saaki, omavahel võetakse mõõtu ning pakutakse rahvale etendus,” rääkis festivali peakorraldaja meelelahutusettevõtja Aimar Pihlak, kelle sõnul pole tegemist tavalise laadapäeva, vaid teemapeoga.

Küüslaugufestivalist on kujunenud nelja aastaga tuhandetele Eesti küüslaugusõpradele populaarne ning omanäoline suvelõpuüritus.

Lisaks suurima küüslaugu konkursile korraldatakse ka teisi võistlusi, näiteks kauneima küüslaugukübara valimine.

Seal oli võidukas Rakveres elav Annika Pärnaste, kes on varemgi edukas olnud.

Küüslaugufestival pakub palju üllatusi, nii leiab sealt küüslaugukohvi ja isegi küüslaugujäätist, küüslaugušokolaadist rääkimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles