Laulupidu jõudis eelprooviga lähemale

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levinuimad nimed on Rein ja Tiina.
Levinuimad nimed on Rein ja Tiina. Foto: Toomas Huik.

Lääne-Virumaalt XXV laulupeole Üheshingamine pürgivad koorid ja puhkpilliorkestrid läbisid edukalt esimese eelvooru.


Laulupeo üldjuhtide käe all eelproovi-õppepäeva läbi teinud koorid said koorijuhtidelt kiitvaid hinnanguid ja juhiseid harjutamiseks, et teises eelvoorus asuda omavahel peolepääsu pärast võistlema.


"Üldse kõikide kooride kohta öeldi, et eelproovi osavõtuprotsent oli ääretult kõrge," ütles Lääne-Virumaa laulu- ja tantsupeokuraator Ello Odraks. Kuna konkurents on tihe, loeti esmakordselt kõik koorid kohapeal üle.

Tihedad proovipäevad
"Kui eelproovist ikka puuduks pool koori, siis koor kustutatakse nimekirjast - konkurss on määratult suur ja puudumine neljatunnisest tihedast proovist tähendaks seda, et teises eelproovis pole see koor võimeline laule nõutaval tasemel ära laulma," põh­jendas Odraks.

Naiskooride kohta ütles üldjuht Raul Tal­mar, et liigilaulu repertuaar oli paremini selge, isegi raske "Ojalaul" oli selge, ent ühendkooride oma vajab harjutamist. Kiidusõnu pälvis klaverisaatja Merje Vahula.

Poistekooridele heitsid Hirvo Surva ja Indrek Vijard ette rütmivigu ja soovitasid laulud pähe õppida, et laps ei peaks jälgima nooti, kui on vaja vaadata dirigenti. Vijardi kinnitusel laulavad koorid teises eelproovis väga hästi, kui dirigendid ja poisid suudavad nõuannetest kinni pidada.

Meeskooride puhul märkis üldjuht Ants Soots üllatavalt hästi omandatud repertuaari ja positiivset üldmuljet.

Lastekooride eelproov peeti kahes grupis, kuna lauljaid on kokku ligi 400. "Lauldi ilusa kõlaga, rütmid olid enam-vähem õiged ja liigilaulud olid neilgi paremini selged kui ühendkoorilaulud," vahendas Ello Odraks hinnanguid. "Järgmine eelproov näitab, mis kellestki edasi saab," märkis kuraator.

Haljala rahvamajja kogunenud enam kui 400 segakoorilauljat kuulsid juhtidelt kiidusõnu.

"Olid hästi ettevalmistatud ja hea kõlaga kollektiivid, samuti teeb rõõmu, et koorides on palju noori lauljaid ning tervenisti noori koore," sõnas Odraks ning lisas, et lauljad olid hästi rahul Heli Jürgensoni läbiviidud tempoka ja tiheda tööpäevaga. "Jõuti fantastilise tulemuseni. Segakoorid jätsid võimsa mulje," kiitis kuraator.

"Mudilaskooride lapsed olid väga tublid - oskasid jälgida dirigenti, mis nii väikeste puhul on ennenägematu, rasked ühendkooride laulud olid ilusasti selgeks õpitud." Paraku said mudilaskooride miinuseks rütmivead, milles kuraatori sõnul ei saa kuidagi lapsi süüdistada. "Tõeliselt hästi laulis Haljala mudilaskoor," tunnustas ta ja lisas, et üldjuhtidest kohal olnud Annelii Traks imestanud, mis on kooridega juhtunud.

Odraksi sõnul oli dirigentidel võimalik laul laulupeo kodulehelt alla laadida ja rütmid selgeks teha. "Ilmselt oleks olnud va­ja mentorkoolitust," tõdes kuraator.

Puhkpilliorkestrite puhul rõõmustas peojuht Hando Põldmäed mängijate korralik kohalolek ning hästi omandatud repertuaar, samuti märgatav noorte mängijate lisandumine. Mängijad olid nii tublid, et prooviga jõuti valmis pool tundi ettenähtust varem.

Konkurents innustab tööle

Odraksi ütlusel on peole tahtjaid palju ja konkurents suur ning soov peole pääseda on pannud nii lauljad, dirigendid kui pillimehed tõsiselt tööle.

"Kindlasti on oma osa riiklikul toetusel laulupeole soovivate kollektiivide juhtidele ning väga oluline on valdade toetus - väga raskel ajal on nad suutnud nurisemata kollektiive proovidesse tuua," rõhutas ta.

Laulupeokuraatori sõnul tekitavad meelehärmi koorid, kes polnud võtnud vaevaks teatada, et loobuvad peole pürgimast.

"On ju võimalik ära öelda, aga kõige inetum on jätta lihtsalt eel­proovi tulemata," pahandas Odraks.

Eelproov ootab 5. aprillil ees rahvamuusikuid ja 15. aprillil võimlejaid, seejärel algab kooride eelproovide teine ring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles