Rakvere linnapeaks valiti Toomas Varek

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Varek.
Toomas Varek. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere linnavolikogu kinnitas täna uueks linnapeaks Toomas Vareki, kes osutus valituks18 poolthäälega. Enne seda vabastati üksmeelselt ametist Andres Jaadla tema enda soovil.

Toomas Varek (64) sai hääletamisel 18 poolthäält, kaks saadikut olid erapooletud, vastu polnud ühtegi volikogu liiget. „See on tõesti üllatav tulemus,“ kommenteeris Varek.
Enne seda oli üksmeelselt rahuldatud senise linnapea Andres Jaadla palve vabastada ta linnapea kohalt, üksiti määras volikogu Jaadlale kümne päeva eest saamata jäänud puhkusetasu.
Volikogu istung algas senise linnapea Andres Jaadla ettekandega, kus ta meenutas viimasel kahel aastal Rakvere linna heaks tehtud otsuseid ja tegusid. Rakvere eduloona nimetas ta erinevaid projekte, mis on viimasel paaril aastal Rakverele toonud kokku 47 miljonit eurot koos linna omaosalusega.
Oma tagasiastumisavaldust kommenteerides ütles ta, et kuna on õiguslikus mõttes keerulises olukorras, otsustas mitte viia keerulisse olukorda selle kaudu ka Rakvere linna.
Emotsionaalse hetke katkestas aplaus. Seejärel lilled. Ja vasakule ära.
Seejärel sai sõna Toomas Varek, kes ütles, et kannapöördeid linnajuhtimises ei tule. Esimesena tunnustas ta oma eelkäija kõva tööd. „Aga keegi peab ju Rakvere linnapea olema,“ põhjendas ta oma otsust nõustuda reformierakonna ettepanekuga.
„Poliitika on poliitika, tähtis, et meil oleks siin linnavolikogus ja linnavalitsuses koostöö ja üksteise usaldamine,“ ütles Varek, kes kuulus seni ise ka volikogu koosseisu.
Tema asemel peaks tulema volikogusse häältearvult eelmiste kohalike valimiste tulemuste põhjal Liidia Bobkova. Andres Jaadla naasmisel volikogusse peab sealt välja astuma Matti Jõe.
Samas kinnitati ka Rakvere linnavalitsuse koosseis, mis jätkab viieliikmelisena. Lisaks linnapea Varekile moodustavad selle abilinnapead Sven Kesler ja Allar Aron ning linnavalituse liikmed Ain Suurkaev ja Tiina Halling.
Toomas Varek pakuti Rakvere linnapeakandidaadiks 9. augustil toimunud Rakvere linnavolikogu reformierakonna fraktsiooni ja Rakvere piirkonnaorganisatsiooni juhatuse koosolekul, mõni aeg hiljem kiitis koalitsioonipartner IRL selle heaks.
"Reformierakonna hinnangul on Toomas Varek parim valik Rakvere linnapea kandidaadi kohale. Olles panustanud Rakvere heasse käekäiku endise riigikogu liikme, linnapea ja Rakvere linnavolikogu liikmena, on ta vaieldamatult hästi kursis siinsete oludega," ütles Rakvere linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Aleksandr Holst augusti alguses.
Alles hiljuti keskerakonnast välja astunud Varek ütles, et reformierakonda astumist temalt ei oodata ja seda ta ka teha ei kavatse.
Rakvere senine reformierakondlasest linnapea Andres Jaadla teatas 3. augustil tagasiastumisest seoses sellega, et riigikohus otsustas mitte menetleda tema kaebust Tartu ringkonnakohtu otsusele, mille järgi peab Viru maakohus hakkama tema süüasja osaliselt uuesti arutama.
Toomas Varek astus 9. aprillil koos mõttekaaslastega keskerakonnast välja ning asutas viimastega koos MTÜ Demokraadid. Ta juhtis ka Rakvere keskerakonna Lääne-Viru piirkonda.
Toomas Varek on lõpetanud Kunda Keskkooli ning Eesti Põllumajanduse Akadeemia mehaanikainseneri erialal.
Varek on töötanud Haljala kolhoosis osakonnajuhatajana, Kullaaru sovhoosi direktorina, Viru kolhoosi esimehena (1982–1992) ning ASi Viru Õlu tegevdirektorina.
Toomas Varek oli Rakvere linnapea aastatel 1996–1999. Kuulus riigikogu IX, X ja XI koosseisu. 2003. aastal oli ta lühikest aega Siim Kallase valitsuses siseminister ning aastatel 2006-2007 riigikogu esimees.
2011. aasta riigikogu valimistel sai ta keskerakonna nimekirjas 679 häält, kuid valituks ei osutunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles