Toomas Varek: loodan, et minu “parim enne” ei ole möödas

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Toomas Varek.
Rakvere linnapea Toomas Varek. Foto: Arvet Mägi

Poolteist aastat igapäevasest poliitikast eemal olnud Toomas Varek ei saanud vastu panna kiusatusele nõustuda vähemalt kuni järgmiste valimisteni juhtima Rakvere linna.

Kui te riigikogu kandideerimist enam tõsiselt ei võtnud ning ka keskerakonnast välja astusite, siis tundus, et olete poliitikaga lõpparve teinud. Ometi saite eile kaela Rakvere linnapea ametiketi. Miks te nõustusite reformierakonna ettepanekuga?

Minult on küsitud, kas ma tulin appi. “Appi” on halb sõna. Et siin elu poliitiliselt ja majanduslikult edasi areneks, on ülimalt oluline Rakvere jätkusuutlik, stabiilne ja hästi juhitud tegevus.

Kui mulle see ettepanek tehti, siis ma mõne päeva vaagisin, palju aega ei antud, ja sümpaatne oli see, et mulle ei seatud tingimust astuda reformierakonda.

Ma olin pikalt puhanud, poolteist aastat, aga usun, et minu poliitilised ja juhikogemused pole veel rooste läinud ning et minu “parim enne” ei ole möödas.

Olen end pidevalt vormis hoidnud, sel suvel on 3500 km rattasõitu selja taga. Leidsin, et võin kandideerida. Selge, et pidasin enne aru linnavolikogu koalitsioonifraktsioonidega, seejärel ka opositsioonifraktsioonidega.

Motivaatoriks oli seegi, et nii karismaatilise linnapea järel, nagu Jaadla seda oli, vajas Rakvere tugevat järglast. Ma ei ütle, et ma tugev olen, kuid arvan, et oma kogemuste ja suhete baasil saan hakkama. See hääletustulemus üllatas tõesti, see näitab, et tugi on olemas. Nüüd on pall minu käes, et juhiksin linna tasakaalukalt ja jätkusuutlikult edasi. Ega siin kannapöördeid ei tule.

Mis on kipitavamad probleemid?

Tänavad. Nüüd saavad inimesed ehk aru, miks ei ole tänavatesse seni panustatud. Kui oleksime sinna enne raha pannud, siis oleks see ju raisku läinud, sest tänavad kaevati üles seoses veemajandusprojektiga.

Tuleb teha kindlad otsused ja anda rahvale teada, kust me peale hakkame, sest kõike korraga ei saa teha. Ma ei ole sinisilmne. Olen olnud volikogus, mitte küll väga aktiivne, kuid olen jälginud ja kursis.

Millise hinnangu annate Andres Jaadlale?

Aga ma tunnustan senist linnapead Andres Jaadlat. Eks me kõik eksi, tema on oma eksimusest aru saanud ja resümee annab kohtuotsus.

Olen seda meelt, et Andres Jaadlat ei tohiks Rakvere linnast ära lasta. Oleme nüüd koos istunud ja temaga mõtete poolest palju lähedasemaks saanud, kui enne olime. Rakvere linna hüvanguks peab selle mehe teeneid kasutama, et ta saaks jätkata linna heaks teatud töid.

On palju räägitud, et kohalikus poliitikas ei loe niivõrd parteiline kuuluvus, kuivõrd inimestevahelised suhted. Samas on teid koos keskerakonnaga viimastel aastatel kohaliku võimu juurest eemale puksitud. Nüüd saite 18 poolthäält ja saavutasite justkui seljavõidu.

Aeg teeb oma töö. Mina muutun ja kogu poliitika muutub. Mul on olnud au olla kõrgetel poliitilistel kohtadel, näha neid arenguid ja kokkuleppeid.

Kui nüüd kõrvalt vaadata, siis olen ühtpidi tänulik, et ma enam suure poliitika sees ei ole. Teisalt on kahju, et inimeste poolehoid poliitikute suhtes on vähenenud.

Olin 16 aastat tagasi Rakvere linnapea, siis esitati mind Wesenberghi klubi poolt. Vahepeal on juurde tulnud uus põlvkond, uus generatsioon. Praegu pakub huvi, millised on olnud arengud.

Minu isiklik huvi on järgmistel kohalikel valimistel osaleda. Olen küll öelnud, et mind ei huvita enam juhtimine, kuid elu teeb oma korrektiive ning kõik teame, et ära iial ütle iial.

Olete ka MTÜ Demokraadid asutajaliige.

See küsimus on kerkinud üles, et kohalikud valimised tulevad, mis saab. Selge, et on kaks teed, kas minna demokraatide nimekirjas või reformi nimekirjas, kes on praegu teinud minule panuse. Seda näitab aeg, oleme realistid, täna ma ei hakka spekuleerima sel teemal.

Millega uue linnapea esimene päev algab?

Eks ma näitan ennast teistele ja teised näitavad ennast. On paar nõupidamist ja õhtul oleme ausambamäel, kus tähistame 20 aasta möödumist Vabadussõja ausamba taasavamisest, olin seal 20 aasta eest Viru õlletehase juhina. Nüüd pean seal siis linnapeana väikese tänukõne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles