Juhtkiri: Kelle käes on “rubilnik”

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix.

Unustage virisemine pimedate tänavanurkade üle ja valgustuse puudumise pärast ristmikel. Ärge lootkegi tulevikus valgustatud terviseradadel kehakultuuriga tegeleda.


Öö läbi hiilgavad laternad on peatselt möödanik ja meil kõigil tuleb tahes-tahtmata hakata kobama pimeduses, hiilida märkamatult, varje jätmata ning loota, et kurikaelte ohvriks ei lange.



Nimelt liigutatakse kokkuhoiu eesmärgil üha enamates kohtades "rubilnikut". Jah, säravad prožektorid õgivad liialt palju omavalitsuste raha.



See pole ainult meie maakonnas nõndamoodi. Eile lülitati erakordselt vara välja ka tänavavalgustus Tallinnas. Seda tehti öösel kell 3.27, kui täpne olla.



Näiteks naabritel Järvamaal on enamikul vallajuhtidest plaan lülitada valgustus välja südaööl ja suvekuudel loobuda kunstvalgusest täielikult.



Saab näha, mis pimedatel tänavatel toimuma hakkab, kuritegevuse vähendamisele see lüke kindlasti kasuks ei tule, sest öös on teadupoolest asju. Aga õnneks on tulemas kevad ja suvi oma valgete öödega.



Uuel sügisel võiks siiski minna ehk leebe­ma kärpe teed ja osa tulesid ikkagi põlema jätta, vähemasti need, mis tänava otsi näi­tavad. Saab kas või kallimat koju saates tal­le laternaposti all sügavalt silma vaadata.

Aga tõhus abi on energia kokkuhoid raha kokkuhoiul kindlasti. Praegu on ju veel mõneski kohas väljas isegi jõulutulukesed ja Rakvere reaalgümnaasiumi juures asuvat jalgpalliväljakut öö läbi eredalt valgustavad prožektoripaneelid lausa kisendavad: "Lülitage meid ometi välja!"
Mäletate Leninit, kes hõikas kunagi välja kuldse plaani kommunismi jõudmiseks: nõukogude võim pluss kogu maa elektrifitseerimine. Mäletate kindlasti ka raadiouudistes kõlanud hoiatust: head tarbijad, täna oleme 25. elektritarbimisrežiimil.
Nii ajaratas ringi käib ... Loodetavasti ei lähe uutel aegadel siiski totaalseks pimendamiseks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles