Väike-Maarja vald vajub esmaspäeval pimedusse

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja bussijaam.
Väike-Maarja bussijaam. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eelarvekärped on viinud selleni, et Väike-Maarja vallas lülitatakse järgmisel nädalal kokkuhoiu eesmärgil tänavavalgustus välja. Teised maakonna omavalitsused nii drastiliselt käituda ei kavatse.


Väike-Maarja vallavalitsus otsustas lülitada alates 23. märtsist vallas välja tänavavalgustuse. Pimedal ajal jääb valgustatuks vaid Väike-Maarja aleviku keskväljaku piirkond.


"Otsime kokkuhoiu kohti igalt poolt," selgitas valla avalike suhete ja spordiosakonna juhataja Ilve Tobreluts.

Revolutsioon tulekul
Rakvere politseiosakonna komissar Anti Aosaar ütles, et on Väike-Maarja pimendamiskavast teadlik. Tema hinnangul toob see politseile kindlasti tööd juurde.

"Suveks on Väike-Maarjas ikka tänavavalgustus välja lülitatud, aga praegu on ju veel pime aeg," sõnas ta.

"Võiks kas või iga kolmanda lambi põlema jätta," lisas Aosaar.

Maavanem Urmas Tamm rääkis, et Väike-Maarja on kuritegevuse poolest aktiivne kant. "Ma arvan, et pimendamine võib kuritegevust hoogustada," lausus maavanem, kellel tekkis küsimus, kas Väike-Maarjas alustati kokkuhoiuga ikka õigest otsast.

"Meil tuleks revolutsioon vist, kui linna pimedasse jätaksime," arvas Kunda linnapea Allar Aron.

Samas kavandab ka Kunda linnavalitsus tänavavalgustuse pealt kokkuhoidu. Linnapea sõnul on mõnes kohas võimalik üks faas ööseks välja lülitada ja seeläbi jääb osa valgusteid toiteta.

"Aga see puudutab tõesti vaid mõningaid kohti ja sealgi üksikuid lampe," lisas Aron. "Tuleb lihtsalt igalt poolt kokku hoida, sest kärped annavad linna rahakotis väga valusalt tunda."

Kadrina vallavanem Aivar Lankei ütles, et iga vald võib teha, mida tahab. "Meie pole selle peale isegi mõelnud," sõnas ta. "See ei ole mõistlik, nii hakkab omavalitsuse mõte ära kaduma."

Lankei leidis, et pigem võib vähem tantsida ja vähem laulda või investeeringutelt kokku hoida.

"Kütta on vaja, valgust anda ja lund lükata, kui neid asju enam ei jaksa teha, tuleb pood üldse kinni panna," lausus Kadrina vallavanem.

Iga sent on arvel
Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs ütles, et nende vallas ei ole tänavavalgustuse väljalülitamist veel arutatud.

"Iga sent on arvel, aga meil algab Flexas tööpäev juba kell kuus hommikul," sõnas Veitsurs.

Rakvere vallavanem Aivar Aruja rääkis, et vähemalt esialgu tänavavalgustust piirama ei hakata.

"Karta on, et see võib kurikaelu tegutsema meelitada," põhjendas Aruja.

"Aga kui elu samal moel edasi läheb, ei ole välistatud, et sügisel tuleb sellistelegi sammudele tõsiselt mõtlema hakata," nentis ta.

Ka Tapa abivallavanem Teet Koitjärv ütles, et asja on põgusalt arutatud, kuid otsust pole vastu võetud. "See võiks olla kulude kokkuhoiuallikas, kuid kõik sõltub edasisest majandus­sit­uat­sioonist," sõnas Koitjärv.

Tapal pole tänavavalgustust seni piiratud ning ka Männikumäel töötab suusaraja valgustus endiselt.

Sõmeru vallavalitsus ei ole tänavavalgustuse piiramist arutanud, vallavanem Peep Vassiljevi sõnul on küll vähendatud uute tänavavalgustuspunktide rajamist, kuid sellest hoolimata on vallas tänavu kavas rajada valgustus Ubja kortermajade juurde.

Rakke vallas hoitakse tänavavalgustuselt kokku juba pikemat aega. "Rakke kesktänava valgustus põleb öö läbi, aga külades ja kõrvaltänavatel õhtul kella 19-23 ja hommikul kella viiest kuni selle hetkeni, kui valgeks läheb. Rakke vald ei taha Eesti Energiat nuumata," rääkis vallavanem Andrus Blok.

Vihula vallas põlevad tänavavalgustid õhtul üheteistkümneni.

"Lambid on ka hommikul põlenud, aga selle lõpetame nüüd ära," teatas Vihula vallavanem Priit Pramann.

Vinni vallas keerati vallavanem Toomas Väinaste sõnul paljudest kohtadest iga teine lamp lihtsalt välja. "Täitsa rahuldav valgustus on," leidis Väinaste.

Päris pimedaks ei saa vallavanema arvates asulaid teha, sest see võib rohkem kahju kui kasu tuua. "Inimesi on ju igasuguseid," ütles Väinaste.

Kummaline käik
Esmapilgul kummalise sammu astub aga Rakvere linnavalitsus, kes kavatseb sõlmida lepingu Eesti Energiaga rohelise energia ostmiseks.

Roheline energia maksab tavalisest energiast ju rohkem.
Rakvere linnapea Andres Jaadla rääkis, et Eesti Energia käivitab peagi suurkampaania rohelise energia propageerimiseks ja eelläbirääkimiste tulemusel on Rakvere linn esimene, mis selle kampaania käigus rohelisele energiale üle läheb.

"Eesti Energia teeb ülevaate, mil moel oleks meil võimalik kulusid kokku hoida," lisas Andres Jaadla, kes lootis, et Eesti Energiaga peetud läbirääkimised on kasulikud mõlemale poolele.

Jaadla juhtis tähelepanu asjaolule, et rohelisele energiale üleminek ja linnapeade energiasäästlikkuse paktis osalemine annavad Rakverele võimaluse taotleda täiendavaid investeeringuid tänavavalgustuse rekonstrueerimiseks.

"Aga kõik see ei tähenda, et kulusid poleks vaja optimeerida," ütles Rakvere linnapea. "Samas pole praegu päris sõjaaeg, et pimendama peaks hakkama," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles