Firmad on usinalt loonud uusi töökohti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Bellus Furnitur toodang jõuab ekspordi­turgudel 600 kauplusse.
Firma Bellus Furnitur toodang jõuab ekspordi­turgudel 600 kauplusse. Foto: Arvet Mägi

Viimase viie aasta jooksul enim töökohti loonud ettevõtete seas leiab ka mitu Lääne-Virumaa firmat, kes elasid edukalt üle kriisiaja ja on buumiaja lõpuga võrreldes kasvatanud oluliselt töökohtade arvu.

Jõudsalt uusi töökäsi värvanud ettevõtetest on ajaleht Äripäev koostanud edetabeli, kus kõrgel 19. kohal asub Haljalas tegutsev mööblitootja Bellus Furnitur. Ettevõttes, kus 2007. aastal töötas 240 inimest, oli 2011. aastal ametis 396 töötajat. Töökohti loodi juurde156.

Pehmemööblitootja Bellus Furnitur OÜ üks omanikest, asutaja ja tegevjuht Rolf Relander selgitas, et ajal, mil Eesti oli sügavas majandussurutises, tegi ettevõte jõulist turundustööd ja disainis uusi tooteid, kasvatades oma turuosa Skandinaavia maades ja Kesk-Euroopas.

“Oleme pidevalt rõhunud ekspordile ja Eesti majanduse madalseis meie firmat ei mõjutanud, sest 99 protsenti toodangust läks välisturgudele. Nendes riikides, kuhu oma toodangut eksportisime, olid majanduslanguse mõjud Eesti oludega võrreldes märksa leebemad.”

Tänaseks on Bellus Furnitur Eesti suurim mööblitootja. Firma tooteid müüakse 600 poes Skandinaavia maades ja Kesk-Euroopas ning need on jõudnud ka Ukraina turule. “Tänavu annab firma oma neljas tehases tööd juba enam kui 400 inimesele,” lisas tegevjuht Rolf Relander.

Rakvere Aqva Hotels OÜ alustas 2007. aastal tegevust nelja töötajaga. 2011. aastal töötas firmas 112 inimest.

Sellega ollakse enim töökohti loonud firmade edetabelis 34. kohal. Aqva Hotels OÜ juhataja Roman Kusma kinnitas, et firma loomist ja veekeskuse rajamise organiseerimist alustati tõepoolest nelja inimesega.

“Veekeskus sai valmis 2008. aastal ja uusi töökohti tekkis Rakverre juurde rohkem kui sada. Samal aastal algas majanduskriis. Need olid firmale rasked ajad, kuid suutsime ellu jääda,” meenutas Roman Kusma.

Nüüd annab nii Eestimaal kui raja taga populaarsust kogunud veekeskus tööd 115 inimesele.

Lääne-Virumaa firmas M.K. Reis-X, kes korraldab bussireise, on töötajate arv viie aastaga suurenenud 58 inimese võrra: 23-lt 81-le, mis annab edetabelis 61. koha. Firma tegevusaladeks on nii Eesti-sisene kui ka rahvusvaheline reisijate vedu.

 Firma juhataja Margus Korka rääkis, et bussifirmal õnnestus mõni aasta tagasi võita maakonnaliinide riigihanked Pärnu ja Lääne maakonnas.

“Konkurentsisõel oli tihe, aga meie pakkumine oli soodsaim ja riigihangete võitmine tähendas bussiettevõttele poole­esaja uue töökoha loomist,” selgitas Margus Korka. Ka pakub firma klientidele busse ekskursioonidele, spordi-, kultuuri- või firmade üritustele sõiduks.

Väike-Maarjas tegutsev freespuidust majade tootja Baltic Log Cabins on kasvatanud töötajate arvu 34-lt 85-le. 51 töökoha lisandumisega ollakse edetabelis 82. kohal. 2010. aastal laiendas Baltic Log Cabins oluliselt tootmiskompleksi: valmis uus lao- ja tootmishoone. Samuti rajas ettevõte kinnistule tehnovõrke, teid ja platse, et paraneks logistika ja firma saaks suurendada freesprussmajade tootmist ekspordiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles