Juhtkiri: Nimi ei riku meest ega naist

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimeraamat.
Nimeraamat. Foto: Internet

Tänases lehes on välja toodud valik eelmisel aastal Lääne-Virus lastele pandud harva esinevaid ja võõrapäraseid nimesid. Põnevaid nimekujusid leiab ka eilses Virumaa Teatajas avaldatud vastsete koolijuntsude nimekirja uurides.


Põhjusi, miks vanemad panevad oma võsukesele võõrapärase või harjumatult kummalise nime, on ilmselt mitmesuguseid. Mõned vanemad tahavad tõenäoliselt olla originaalsed ja saada lapsele keerulist nime pannes tähelepanu või imestamise osaliseks.
Samas tahavad levinud eesnimega vanemad, kelle perenimi on samuti eestlaste seas üldlevinute seast ja kel seetõttu mitukümmend nimekaimu, kes kõik ei pruugi olla kõige puhtama renomeega, vältida sama olukorda oma laste puhul ja otsustavad seepärast keerukama või mitme eesnime kasuks.
Vastavalt nimeseadusele ei või eesnimi koosneda mitte rohkem kui kolmest lahku kirjutatud nimest või sidekriipsuga seotud kahest nimest. Võõrkeelne eesnimi peab olema teises riigis kasutusel eesnimena. Eesnimeks ei või anda nime, mis sisaldab numbreid või mittesõnalisi tähiseid ja mis eraldi või koos perekonnanimega ei ole kooskõlas heade kommetega. Eesnimeks ei või nimeseaduse kohaselt ilma mõjuva põhjuseta anda tavatut eesnime, mis oma keeruka või üldisele keelekasutusele mittevastava kirjapildi või häälduse tõttu või üldkeelelise tähenduse tõttu ei ole eesnimena kasutamiseks sobiv, isiku soole mittevastavat nime ega üldtuntud isikunimena kasutatavat nime või teenistusnime.
Nimeteadlase Annika Hussari uurimistööst on viimane Pere ja Kodu välja toonud eriskummalisi nimesid, mida eestlased on oma lastele lähiminevikus andnud. Kordumatut nime kannab umbes neli protsenti eestlastest. Nii kõnnivad meie kaasmaalaste seas ringi tüdrukud nimedega Evulla, Kustuta, Angry, Kaveri, Yohely, Charlize Vihmapisar, Silli, Abigail, Carola Trixibell, Mannjaana, Pernilla-Noemia, Andtriine, Mandi, Läman, Demietria, Mesike ning poisid Lohe, Amor, Ef Nei Net, Eros, Troy, Trevoli, Lucifer, Pöök Ore, Essu, Mango, Frensis-Kventin, Rhett-Roan, Konon, Roel, Anom-Re, Kerr, Arb-Aho.
Nimevalikul peaks arvestama võimalusega, et see võib rikkuda selle kandja lapsepõlve, kui nimest on võimalik solvavaid sõnavärde moodustada. Mõelda võiks ka jõuluvanadele, kes lasteaedades-algkoolides keelt väänama peavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles