Selgusid maakonna kaunid kodud

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Konkursi “Eesti kaunis kodu” hindajatele silma jäänud aial on igaühel oma lugu jutustada ja võib kindel olla, et lasteaia õuel laiutav suvikõrvits ei kasva seal juhuslikult.

Möödunud nädalal tänati ning tunnustati Päides OG Elektra esindushoone õuel konkursi “Eesti kaunis kodu 2012” maakondlikke võitjaid.
Perekond Hõbemägi, kelle kodu pälvis tunnustuse ka üleriigiliselt, ütles, et kõike on tehtud iseenda jaoks, aga et nende rajatu nüüd üldise tähelepanu alla sattus, valmistab ainult heameelt ning on suureks auks ja tõsiseks tunnustuseks.
Ille Hõbemäe sõnul on aeda arendatud viimased neli aastat. Kõigepealt renoveeriti maja, siis hakati muruga tegelema ja lõpuks jõuti iluaiani, mida rajades on silmas peetud lihtsust, avarust ning et lilleilu jaguks varakevadest hilissügiseni.
Aias tegutsemine on perele miski, mida kevadel pikisilmi oodatakse. “Ja muidugi see üllatusmoment – nüüdki tuleb hakata tulbisibulaid mulda panema, kevadel on siis näha, mis neist tuleb ja kas üldse tuleb,” kõneles Ille Hõbemägi. “Väga loominguline ja tore töö,” lisas ta.
Samuti pälvis ülemaalise tunnustuse Haljala lasteaed Pesapuu. Direktor Riina Tamberg märkis sarnaselt perekond Hõbemäega, et eelkõige on tegutsenud nad sooviga parandada oma keskkonda.
“Mis on väärtus? Väärtus on see, mille sees me elame. Kuidas tahame näha meid ümbritsevat. Ja sealsamas majas kasvab ju järgmine põlvkond. Kui me tahame, et nemad väärtustavad kõike seda, tuleb tegutseda. Laps ei õpi mitte sõnade, vaid tegude järgi,” arutles Tamberg.
Lasteaia õueala on kujundatud lapsest lähtudes: et laps saaks seal liikuda. Samas on õue tehtud oma maitserohelise peenar, istutatud nii tavaline kui suvikõrvits – ikka selleks, et järeltulev põlv saaks kasvamisest osa. Siiski leidis direktor, et nad on alles lapsekingades oma õuealaga – rohelust, lilleilu ja loodusrada tuleb oodata.
Tänavu esitas objekte konkursile 15 omavalitsusest kümme. Maakonna kauni kodu konkursi eestvedaja Hilma Männik märkis, et aiakujunduses kipuvad pilku püüdma samad kodud. Näiteks perekond Hõbemägi kaunis kodu jäi hindajatele silma juba möödunud aastal, kuid siis neid konkursile ei esitatud. “Vahel on nii, et käime aias ära ja valime välja, ent siis ütleb pererahvas, et järgmiseks aastaks soovivad nad veel midagi täiendada,” põhjendas Männik, miks Rakveres asuv kaunis aed alles nüüd konkursil osales.
Maakondlikku konkurssi korraldati tänavu juba 15. korda. Kõik need aastad asja eest vedanud Männik leidis, et on näha, kuidas naabri korras õu paneb üldjuhul ka üleaedse tegutsema. “Hakkab külge küll.”
Üleriigiliselt pälvisid tunnustuse perekond Hõbemägi kodu Rakveres, perekond Klammeri Raja talu Vinni vallas Voore külas, Venevere küla Laekvere vallas ja lasteaed Pesapuu Haljalas.
Maakondlikult autasustati perekond Remmiku kodu Viru-Nigula vallas Selja külas, perekond Klebandi kodu Väike-Maarjas ja Evi Kaldase kodu Rakveres.
Vabaajakeskustest tunnustati Kunda seiklusparki. Arenguauhinna sai Kaie Salujärve kodu Sõmeru vallas Ubjas, autasu kompleksse ja läbimõeldud heakorra eest perekonnad Remiküll ja Väinma Sõmerul.
Keskkonnasõbralik, looduskeskne ja leidlike lahendustega kodu kuulub Hilma Siirakule Laekvere vallas Sirevere külas, hubase kodu looduse keskel on kujundanud Andrit ja Rein Palm Kadrina vallas Uku külas.
Suurejoonelise kiviktaimla on rajanud perekond Leipalu Rakveres. Vana maakodu säilitamise eest anti auhind Kairi Erikule Vihula vallast Annikvere külast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles