Rakvere koolikoor astub “lahingusse”

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi segakoor "Laululahinguks" valmistumas.
Rakvere gümnaasiumi segakoor "Laululahinguks" valmistumas. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Täna astub saates "Laululahing" võistlustulle Rakvere gümnaasiumi segakoor, mille lauljad on endale kõrged eesmärgid seadnud, muidu poleks ju mõtet "lahingusse" minnagi.


Mõte saatesse püüelda sündis koorijuhendajal ja Rakvere gümnaasiumi muusikaõpetajal Linda Gordejevil juba möödunud aastal, vähemalt nii väidavad koorilauljad, õpetaja ise sellise ettepaneku tegemist ei mäleta.

Sel aastal aga haarasid õpilased Teesi Sepp ja Madli Uprus härjal sarvist ja käisid osalemissoovi õpetajale ise välja. Ja nii "lahingusse" jõutigi.

Hea esinemise nimel nähti palju vaeva: selgeks oli vaja saada laulud ja liikumine. Viimase tarvis kasutati koguni Märt Agu abi, kes koori jaoks liikumise seadis.

Kardeti kõrgemat taset

Stilistideks hakkasid lauljad aga ise. Kuigi koorijuht Linda Gordejev oleks hea meelega näinud noori koorivormis, otsustati teisiti.

"Mina tahtsin koorivormi, sest mulle see meeldib ja meeldib ka teistele, aga siis tuli tüdrukutel mõte panna selga midagi stiilset: tumedad rõivad, vahvad sukad ja lilled. Märt Agu oli samuti selle poolt ja siis jäin minagi nõu­sse," rääkis ta.

Koorilaulja Teesi Sepa arvates oleks koorivorm liiga range, see sobib küll ballaadi laulmiseks, kuid tempolt kiirema loo puhul mitte.

Kuidas on aga kooril lood laulusõnade meeldejätmisega?

Tundub, et nii ja naa, kellel läheb asi lihtsamalt, kellel mitte, aga lõpuks õnnestub see kõigil.

"Kui meile näkkab laul, mida mina ka tean, nagu eelmises saates esitatud lugu "Veel üks pilet", siis saan tohutult palju aidata, aga kui lugu pole mulle tuttav, on raske," ütles Gordejev.

Rakvere gümnaasiumi segakooril oli hea võimalus jälgida "Laululahingu" esimest salvestust, mis möödunud laupäeval ekraanile jõudis, ja kõrvaltvaataja pilguga hinnata üles astunud koore.

"Kartsin kõrgemat taset just klassikalise koorilaulu poole pealt. Aga kõigi ees, kes sinna lähevad, müts maha, nad on tohutu töö ära teinud. Selge on see, et seal läheb sassi. Võib juhtuda, et mõni noot ei tule välja," rääkis koorijuht.

Võiduka lõpuni

Kuid kui kõrged eesmärgid on enesele saates seatud?

"Ikka lõpuni jõuda," vastas kooriliige Joanna Innos, kuid koorijuhi arvates on seegi suur saavutus, et üldse osalema pääseti.

"Muidugi pole mõtet lahingusse minna, kui ei looda võita," ütles muusikaõpetaja Gordejev.

Teesi Sepp leidis seevastu, et telemajja jõudes ja konkurente nähes kasvab võiduhimu kindlasti veelgi, ja seda kõigil.

Omamoodi on nad võidu saavutanud juba praegu - kooris valitseb järjest suurem ühtsustunne ja lühikese aja jooksul on selgeks saanud, kellega tasub luurele minna ja kellega mitte.

Et koor toimiks nii "Laululahingus" kui proovis.

Rakvere segakoori vastasteks on täna kammerkoor A. Le Coq Tartust ja Toompea laulukoor, mida juhendab Hirvo Surva.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles