Kütusepuudus häiris põllumehi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sinise diislikütusega varustamisel eelmise nädala neljapäeval tekkinud tõrked panid muretsema viljakoristajad, alles teisipäevaks suudeti normaalne olukord enam-vähem taastada.

Päris otsa erimärgistatud ehk sinine diislikütus enamikul põllumeestel siiski ei lõppenud, sest nädala lõpus sadas paljudes kohtades vihma, mis takistas põlluleminekut ja säästis kütust. Ka käidi sellega väga kokkuhoidlikult ümber.

Kohala suurfarmi raamatupidaja Vilja Kallip, kes tegeleb firmale kütuse tellimisega, rääkis, et olukord kiskus päris närviliseks. “Saame kütust nii Rakvere piimaühistu ühishankega kui ka teisi kanaleid pidi, näiteks OÜ Duve kaudu,” ütles ta.

Aru Põllumajanduse OÜ juhi Andres Lindami sõnul ei olnud kütust saada eelmise nädala lõpus. “Otsest kahju põllutöödele ei sündinud, sest päevad olid vihmased,” sõnas ta.

Pajustis kütuse müügiga tegeleva ASi Duve juhataja Kuno Lahesoo arvates peitus probleem maaletoojates.

“Päris ilma meil keegi ehk ei jäänud, tilgutasime vähehaaval ikka igaühele,” kirjeldas ta olukorda. Kütuse saab Duve maaletooja Orlen Eesti OÜ-lt, kes omakorda hangib kütuse Leedu tehaselt. Kütus värvitakse Eestis.

“Võimalik, et seda ei jõutud vajalikus koguses värvida,” oletas Lahesoo.Tema sõnul pakkus Orlen Eesti OÜ ka kolmapäeva hommikul oma kodulehel vaid tavalist diislikütust.

Ühistu Farm In, kes koondab kaheksa suuremat põllumajandustootjat, kelle hulgas Rakvere piimaühistu, on sõlminud ühishanke kütuse ostmiseks Jetoil ASiga. Viimase müügijuht Kaupo Torro tunnistas, et kütuse saamine tõepoolest hilines. “Küllap võttis rohkem aega kauba laadimine terminalidesse maaletoojail, see omakorda tekitas tõrkeid kohalike kütusemüüjate varustamisel.”

Rakvere piimaühistu tegevjuht Priit Putko sai kütust tellida alles teisipäeval.

“Räägitakse, et tehases olid korralised hooldustööd,” nimetas ta võimaliku põhjuse.

Ühe tuntuma kütuse maaletooja Orlen Eesti OÜ juhataja Tõnu Ääro aga mingeid häireid tarnimisel ei tunnistanud: “Oleme suutnud oma lepingupartnereid korrapäraselt kütusega varustada,” väitis ta. Ka lükkas ta ümber jutud hooldustöödest ja avariidest Leedu tehases. “Korraline hooldus tehti tehases juba maikuus,” ütles Ääro. Samuti ei olnud firmajuht kuulnud tõrkeist kütusega varustamisel Lääne-Virumaal.

Duve juhataja Kuno Lahesoo loodab, et olukord värvitud kütusega kauplemisel stabiliseerub. “Ma tõesti ei mäleta selliseid probleeme varasemaist aastaist,” kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles