Juhtkiri: netivabadus ja vastutus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Eesti on kõige kõrgema internetivabadusega riik maailmas, selgus Freedom House’i esmaspäeval avaldatud uuringust.

New Yorgis tegutseva organisatsiooni Freedom House hinnangul on vaadeldud riikidest kõige kõrgem internetivabadus Eestis, järgnevad Ameerika ühendriigid.

“Internetikasutajate suure arvu, laialt levinud e-kaubanduse ning inimeste ja organisatsioonide igapäevase elu osaks muutunud e-valitsuse teenustega on Eesti eeskujuks, kuidas vaba internet muutub ühiskonna arengu mootoriks,” on kirjas aruandes.

Freedom House uuris internetivabaduse olukorda 47 riigis. Organisatsioon võttis tähelepanu alla juurdepääsu internetile, internetipiirangud ning internetikasutajate õiguste rikkumised.

Raportis vaadeldud 47 riigist 11 liigitas Freedom House ilma igasuguse internetivabaduseta riikide hulka, nende seas näiteks Valgevene, Saudi Araabia, Usbekistan ja Tai. Kõige hullem on olukord internetivabadusega aruande järgi Iraanis, Kuubal ja Hiinas.

Eesti liidripositsioon teeb meile muidugi rõõmu. Rõõmustame ju alati, kui meie riik saavutab kõrgeid kohti, olgu neiks siis ajakirjandusvabaduses või Eesti õpilaste head tulemused PISA rahvusvahelise õpitulemuslikkuse võrdlusuuringu andmetel.

Positiivse näitena kodanikuühiskonna toimimisest Eestis ja inimeste kasvanud teadlikkusest tuuakse raportis tänavu veebruaris toimunud riikidevahelise võltsimisvastase kaubanduslepingu ACTA-vastased meeleavaldused ja ühiskonnas käivitunud debatt, mis sundis valitsust võtma ACTA suhtes varasemast ettevaatlikuma hoiaku.

“Vabadust tuleb ehitada. See ei ole vaikimisi ette antud valik. Ja uskuge eestlasi – see on raske töö,” ütles president Toomas Hendrik Ilves Freedom House’i auhinnatseremoonial Washingtonis.

Võime oma saavutuse üle uhked olla, aga samas on internetivabadusel ka oma varjuküljed: kõrgetasemeline küberkuritegevus või oma vabadust rakendades anonüümselt internetis ükskõik mis teemal solvavalt ja lodevalt kommenteerida. Ei tohiks nüüd selles eufoorias ära unustada, et vabadus tähendab ka vastutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles