Juhtkiri: Aktsiooni kasutegur

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sydney kuulsad vaatamisväärsused : ooperimaja (esiplaanil) ja sadama sild (Harbour Bridge).
Sydney kuulsad vaatamisväärsused : ooperimaja (esiplaanil) ja sadama sild (Harbour Bridge). Foto: Reuters / Scanpix.

Võrreldes Londoni, Berliini või Brüsseliga korraldatakse Tallinnas, rääkimata väiksematest Eesti paikadest, küllaltki vähe meeleavaldusi.


Tõsi, mõnikord tuleb ette pensionäride või muude sotsiaalsete rühmade väljaastumisi Toompeal, karusnahkade vastu võitlevate loomaõiguslaste demonstratsioone ja homoparaade. Aga siiski harva. Õnneks või kahjuks?

Sest valdkondi ja huvigruppe, millele/kellele ühiskonnas tähelepanu juhtida tasuks, ju ometi jagub.

Suurlinnades on tavaline, et kogu aeg kee­gi millegi poolt meelt avaldab.

Hiiglasliku jääst jääkaruskulptuuri valmistamine ja brošüüride jagamine globaalsest soojenemisest tead­vustamise eesmärgil pole seal mingi erakordne sündmus.

Tuhandeid möödaruttajaid jätab protestijate tegevus külmaks, aga kellelegi läheb ehk ka korda.

Sel laupäeval ajavahemikul 20.30-21.30 Eesti aja järgi toimub ülemaailmne Maailma Looduse Fondi algatatud aktsioon "Earth Hour" ("Tund uni­ver­siumi heaks"), et juhtida tähelepanu kliima­muu­tustele.

Juba mitmen­dat aastat järjest kustutavad keskkonna kait­seks tuled nii era­isikud kui ettevõtted üle maailma.

Mullu olid tunnikese pimeduses näiteks Kuldvärava sild San Franciscos, Roo­ma kolosseum, Sidney ooperimaja.

See on küll viis oma suhtumise näitamiseks, kuid mõistlik energiatarbimine võiks olla iga inimese loomulik käitumine, mis saadab tema argitoiminguid.

Ja seda eriti Eestis, sest meie elekter saadakse põlevkivist, mille tootmine on üpris keskkonnavaenulik.

Ühelt poolt jätab elektrienergiasse säästlik suhtumine igaühe rahakotti mõne krooni rohkem, teisalt aitab pidev mõistlik tarbimine märksa paremini kliimamuutustega võidelda ja keskkonda hoida.

Kas võiks kasu olla ühekordsetest mõneti teatraalsetena tunduvatest aktsioonidest? Jah, kui need panevad meid kaugemale mõtlema ja targemalt tegutsema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles