Suurejooneline filmigala: armastuse sünnist igavikuni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Rannamets ja Karl-Ander Pais.
Anett Rannamets ja Karl-Ander Pais. Foto: Meelis Meilbaum

Kõrged kontsad, liibuvad kleidid ja punane huulepulk, elevus, hõõguvad paled ja peenelt hõljuv Chanel – need on sõnad, millega võiks kirjeldada teisipäeva õhtu­poolikul Rakvere teatrimajas toimunud filmigala õhustikku. Esilinastusele jõudsid Rakvere noorte Anett Rannametsa ja Arni Omleri stsenaariumikonkursi võidutööd.

Filmide stsenaariumid, mille põhjal linateosed valmisid, olid esitatud III maakondlikule stsenaariumikonkursile. Anett Rannametsa töö “Eluvanne” pälvis konkursil esimese ja Arni Omleri “Kas sa mäletad?” teise koha. Lühifilmide stsenaariumid said lõppenud suve jooksul vändatud kaasahaaravateks lühifilmideks. Õhtut juhtisid Rakvere teatri näitlejad Mait Joorits ja Ülle Lichtfeldt.

Esilinastusel avasõnad öelnud Rakvere reaalgümnaasiumi filmistuudio juhendaja Jaanus Leki sõnul sai stsenaariumikonkursi korraldamine hoo sisse kolm aastat tagasi eesmärgiga leida tõeliselt suurepäraseid filmistsenaariume ning teha nende põhjal vaatamisväärsed filmid. Kolmanda aasta stsenaariumid said filmideks ja jõudsid viimaks ka esilinastuseni Rakvere teatri suures saalis.

“Filmi tegemine on hea võimalus näidata oma oskusi endale ja sõpradele. Ja see pole mitte pelgalt filmi tegemine kui protsess, see on tohutu kogemus, meeskonnatöö õppimine ja oma võimete proovilepanemine,” kõneles Lekk.

Esimesena vaatajate ette jõudnud lühimängufilm “Kas sa mäletad?” kõneles pealtnäha lihtsa loo õnnetust armastusest, kuid unenäolised reaalsuse ja teispoolsuse vaheldumised andsid kogu filmile maagilise meki.

Näitlejatena astusid filmis üles Rainer Verner Samolberg, Hälis Rünk, Ülle Lichtfeldt ja Tiina Mälberg. Varem mitmes kooliteatris edukalt osalenud, kuid nüüd oma esimese filmirolli teinud Rainer Verner Samolbergi sõnul oli tegemist vinge koostööprotsessiga, mille muutis eriti põnevaks just koostöö Rakvere teatri professionaalsete näitlejatega.

“Oli väga lahe, et Lichtfeldt minu peaga golfi mängis näiteks,” sõnas noormees. Samalaadse võimaluse avanemisel osaleks ta kahtlemata ka järgmiste filmide sündimises.

Filmi režissööri ja stsenaristi, praegu Tartus ajakirjandust õppiva Arni Omleri emotsioonid olid pärast esilinastust vägagi ülevoolavad. “Väga hea on olla,” võttis ta viimaks kerge ohkega oma tundmused kokku.

“Ma nägin filmi valmiskujul esimest korda ööl enne esilinastust, seega oli ärevus ikkagi päris suur. Ma polnud kindel, mis sealt välja tuleb, aga Karl-Ander (Karl-Ander Pais, filmi operaator – toim.) sai väga hästi hakkama. Muidugi ma utsitasin teda pidevalt takka ja ma loodan, et ka sellest oli kasu,” rääkis Omler.

Näitlejatega jäi filmi idee autor samuti väga rahule. “Rainer Verner ja Hälis ei olnud siis, kui ma neid filmi kutsusin, veel paar, nii et natuke võib olla selles ka minu süüd, et nad nüüd seda on,” avaldas Arni ka väikese saladuse, kuidas õnnetu armastusega filmiloost hoopis ilusam lugu siinpool valget lina kujunes.

“No voodistseen oli ju nii ilus,” lisas Arni.

Ajakirjandustudengina ei välistanud noormees, et seob ka tuleviku teletöö ja kirjutamisega, sest need valdkonnad on omavahel siiski väga tihedalt seotud.

Pärast filmi lõppu ja selle meeskonna tänamist sai publik osa ka kaadritesse mitte mahtunud filmijuppidest, mis pisut kurva tooni õhku jätnud filmile humoorika punkti pani.

Teise filmina esilinastus Anett Rannametsa “Eluvanne”, mis sarnaselt esimesega tõi vaatajateni armastuse ja surma põimumise ning mahajäänu(te) valikud ja toimetulekuvõimalused. Filmi autoril olnud enda sõnul idee stsenaariumi kirjutamiseks juba mõnda aega, ning kui see viimaks valmis oli, sai töö sõprade utsitusel ka stsenaariumikonkursile saadetud. Rannamets pidas oma filmi suurepäraseks näiteks just sellest, et ka väga väikese, pea olematu eelarvega saab teha täitsa vaadatava filmi, kui on toetav meeskond ja tahtmist.

Filmi peaosades olid Jane Napp ja Tõnis Sestverk. Arni Omleri filmist mõnevõrra tõsimeelsem linalugu tõi vaatajateni lähedase kaotuse üle elanud noore neiu kannatused ning suutmatuse lahti lasta minevikust. Hoolimata realistlikkusest, sisaldas “Eluvanne” ka maagilisi hetki vaimuna painavast kallimast, mis tõetruudusega lüües pimedas teatrisaalis nii mõneski vaatajas kõhedust tekitasid.

“Seda tunnet on tegelikult keeruline kirjeldada, jäin väga rahule,” rääkis Anett Rannamets pärast esilinastust. Tema sõnul oli üsna uskumatu näha oma loomingut suurelt ekraanilt. “Poleks tegelikult eluski osanud arvata, et kõik sinnani jõuab.”

Kuigi filmi “Eluvanne” võtted kestsid kõigest kolm päeva, kulus enamik ajast montaažile. Noore andeka filmimeistri sõnul on tal ideid juba ka järgmiste linateoste tarvis. “Midagi veel tegemises ei ole, kuid kirjutamisega tegelen igatahes,” lisas neiu.

Filmide autorite erilise kiituse osaliseks sai operaatoritööga silma paistnud Karl-Ander Pais, tänu kellele nii Omleri kui Rannametsa sõnul üldse esilinastuseni jõuti. Samuti tänasid mõlemad noored filmiloojad juhendaja Jaanus Lekki, keda võis pidada suurejoonelise filmigala toimumisel peasüüdlaseks.

Pärast filmide vaatamist said kõik soovijad jääda aega veetma Rakvere teatri kohvikusse, kus musitseeris ansambel Kitselapsed. Sündmuse pidulikkuse jäädvustas ka Rakvere reaalgümnaasiumi telekanal ReaaliTV.

Filmid

“Kas sa mäletad?”,

stsenarist Arni Omler,

osades Rainer Verner Samolberg, Hälis Rünk, Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg,

operaatorid Karl-Ander Pais, Rain Orgus, monteerija Karl-Ander Pais,

esilinastus 25. detsembril Rakvere teatri suures saalis.

“Eluvanne”,

stsenarist Anett Rannamets,

osades Jane Napp, Tõnis Sestverk, operaator Karl-Ander Pais,

monteerija Tõnis Sestverk,

esilinastus 25. septembril Rakvere teatri suures saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles